Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.02.2022.

Reagovanje Bojane Jelovac, savetnika za medije potpredsednika Vlade i ministra odbrane Nebojše Stefanovića



Reagovanje Bojane Jelovac, savetnika za medije potpredsednika Vlade i ministra odbrane Nebojše Stefanovića:

„Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović juče je, gostujući na TV Pink, argumentovano i uz neporecive činjenice govorio o temeljnom razaranju Vojske Srbije u vreme Zdravka Ponoša i bivše vlasti. Nijednu od iznetih činjenica sam Ponoš nije pobio, ali su se zato da mu pruže podršku napadajući ministra Stefanovića, svako na svoj način i u skladu sa svojim interesima, raznorazni već oglasili. Očekivano, ni ovog puta nije izostao jedan političar, koji za sebe kaže da je vojni sindikalac, a sada već izgleda i novokomponovani stručnjak za medije.

U svom saopštenju tvrdi da kada ministar odbrane govori o tome da je neko iz Vojske Srbije oterao čitavih 33.000 ljudi, da je gasio herojske brigade koje su branile otadžbinu, razoružavao vojsku, ponižavao vojne penzionere i devastirao vojsku do te mere da su novinari pitali da li će Srbija da gasi Ratno vazduhoplovstvo - to vojnici ne bi smeli znati, a mediji Ministarstva odbrane ne bi smeli objavljivati.

Moram priznati da ne znam bolju temu o kojoj bi ministar odbrane trebao govoriti od stanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci. Gostujući na TV Pink ministar je izneo činjenice, koje pokazuju kako je Vojska Srbije izgledala kada je njen prvi čovek bio Zdravko Ponoš. One su vojnicima i te kako već poznate, za to im ni ne trebaju mediji. Sami najbolje znaju kako je izgledalo  Ponoševo načelnikovanje, posledice su na svojoj koži osećali.

Zašto neko ko za sebe kaže da je vojni sindikalac traži da se o tome ne govori, zašto mu je ta nezabeležena devastacija vojske sjajna i zašto o njoj ni danas ne sme ništa konkretno da progovori već je neuobičajeno. Al&39; pročitah saopštenje od pre neku godinu u kom dotični sam obelodanjuje da ulazi u politiku. I to je u redu, ali još samo da počne da se tako i predstavlja. Onda bi javnosti bilo jasnije i zašto mu stanje u Vojsci, posebno u vreme Ponoša, nikako nije tema, svakako i još jasnije zašto je za njega danas značajno opremljena, poštovana i bolje plaćena vojska nikakav boljitak, a ministar Stefanović redovno meta napada.

Medijske lekcije koje je pomenuti danas delio Ministarstvu odbrane i ministru, sa sve onim „pozivamo vas da uređivačku politiku“ i omalovažavanjem TV Pinka, teško je i komentarisati. Suviše podsećaju na parole bliskih mu političara. U vreme tih njegovih političkih ljubimaca nije bilo ni potrebe promovisati vojni poziv, jer su radili na smanjenju brojnog stanja vojske, o naučnim dostignućima nije bilo potrebe izveštavati, jer su otpuštali i inženjere sa Vojnotehničkog instituta, junaštva i  tradicije srpskog naroda se tek nisu smeli spominjati, jer su ukidali čak i herojske brigade. Uprava za odnose sa javnošću danas i te kako sve svoje kanale komunikacije koristi za navedeno i to je svakako vrlo vidljivo, te je i maloj deci jasno koliko takozvani sindikalac sa svojim saopštenjima samo obmanjuje javnost.“