Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2022.

Наставак промоције добровољног служења војног рока у градовима Србије



Министарство одбране је од 7. до 9. фебруара промовисало нови концепт служења војног рока с оружјем у Крагујевцу, Земуну, Косјерићу, Панчеву, Пожаревцу, Зрењанину и Белој Паланци.

Начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Крагујевац потпуковник Јовице Станковића 7. фебруара презентовао је нови концепт добровољног служења војног рока у емисији „Мозаик“ на програму Телевизије Крагујевац. Истог дана, припадници Регионалног центра Министарства одбране Београд и Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Нови Београд промовисали су нови концепт добровољног служења војног рока у свечаној сали Градске општине Земун.

Представници Регионалног центра Министарства одбране Ваљево и Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Ужице су у Техничкој школи Косјерић о начину и поступку конкурисања на добровољно служење војног рока информисали су ученике 2003. и 2004. годишта. Дељењем флајера, качкета и осталих промотивних материјала припадници Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Панчево, уз подршку члана Градског већа Панчево Жарка Дакића,  одржали су промоцију на градском тргу .

Помоција добровољног служења војног рока  9. фебруара одржана је у Пожаревцу, Зрењанину и у општини Бела Паланка. Промоцији у Пожаревцу присуствовали су ученици Пожаревачке гимназије, Музичке школе „Стеван Мокрањац” Пожаревац, Медицинске школе Пожаревац, Политехничке школе, Економско-трговинске школе Пожаревац, Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић” Пожаревац и Техничке школа са домом ученика „Никола Тесла” Костолац.

На промоцији добровољног служења војног рока у Белој Паланци, коју су организовали припадници Регоналног центра Министарства одбране Ниш и Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Пирот, учествовали су и заменик председника Општине Бела Паланка Мирослав Маринковић и начелница Општинске управе Бела Паланка Александра Ђорђевић. Промоцију је обележио висок степен заинтересованости ученика Средње школе „Никета Ремезијански” и осталих грађана за конкурисање на добровољно служење војног рока. Представницима центра Министарства одбране за локалну самоуправу Зрењанин, подршку и помоћ, у промовисању активности од значаја за јачање система одбране, указао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

Овакав вид промовисања пружио је младима много више од самог информисања у вези са добровољним ог служења војног рока. Поред тога што су сва заинтересована лица детаљно обавештена о могућности подношења пријаве за добровољно служење војног рока преко Портала еУправа, на шалтерима јединица поштанске мреже Јавног предузећа „Пошта Србије Београд” и према месту пребивалишта надлежном центру Министарства одбране за локалну самоуправу, овом приликом је младима истакнут први предуслов конкурисања на добровољно служење војног рока, а то је увођење у војну евиденцију. Законска обавеза лица мушког пола јесте да се уведу у војну евиденцију почетком календарске године у којој навршавају 18 година, а упућивање на добровољно служење војног рока с оружјем ће извршити надлежан центар Министарства одбране искључиво по поднетом захтеву заинтересованог лица за добровољно служење војног рока.

За разлику од лица мушког пола, лица женског пола немају законску обавезу увођења у војну евиденцију у календарској години у којој навршавају 18 година. У војну евиденцију се уводе само оне девојке које поднесу захтев за добровољно служење војног рока, курс слушалаца за резервне официре, школовање на Средњој стручној војној школи, Војној гимназији, Војној Академији или Медицинском факултету Војномедицинске Академије.

Грађани Републике Србије пријављени на добровољно служење војног рока са оружјем могу се упутити у центре за обуку и јединице Војске Србије најраније у календарској години у којој навршавају 19 година живота, па све до календарске године у којој навршавају 30 година живота.

Добровољно служење војног рока се реализује из три дела која чине: обука у центрима за основну обуку Војске Србије, обука у центрима за специјалистичку обуку Војске Србије и даље усавршавање и извршавање задатака у јединицама Војске Србије. Заинтересовани посетиоци промоције информисани су о условима подношења молбе за пријем у професионалну војну службу у својству професионалног војника након завршетка служења војног рока, формацијским – радним местима на којима би били распоређени, али и новчаним примањима за професионалну војну службу у својству професионалног војника.

Осим на актуелним промоцијама, грађани Републике Србије додатне информације и објашења могу добити и у центрима Министарства одбране за локалну самоуправу и општинским канцеларијама сваког радног дана у периоду од 7.30 до 15.30 часова.

Преглед контаката телефона територијалних органа МО
photoФОТОГАЛЕРИЈА