Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2022.

Nastavak promocije dobrovoljnog služenja vojnog roka u gradovima Srbije



Ministarstvo odbrane je od 7. do 9. februara promovisalo novi koncept služenja vojnog roka s oružjem u Kragujevcu, Zemunu, Kosjeriću, Pančevu, Požarevcu, Zrenjaninu i Beloj Palanci.

Načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Kragujevac potpukovnik Jovice Stankovića 7. februara prezentovao je novi koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka u emisiji „Mozaik“ na programu Televizije Kragujevac. Istog dana, pripadnici Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd i Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Novi Beograd promovisali su novi koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka u svečanoj sali Gradske opštine Zemun.

Predstavnici Regionalnog centra Ministarstva odbrane Valjevo i Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Užice su u Tehničkoj školi Kosjerić o načinu i postupku konkurisanja na dobrovoljno služenje vojnog roka informisali su učenike 2003. i 2004. godišta. Deljenjem flajera, kačketa i ostalih promotivnih materijala pripadnici Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Pančevo, uz podršku člana Gradskog veća Pančevo Žarka Dakića,  održali su promociju na gradskom trgu .

Pomocija dobrovoljnog služenja vojnog roka  9. februara održana je u Požarevcu, Zrenjaninu i u opštini Bela Palanka. Promociji u Požarevcu prisustvovali su učenici Požarevačke gimnazije, Muzičke škole „Stevan Mokranjac” Požarevac, Medicinske škole Požarevac, Politehničke škole, Ekonomsko-trgovinske škole Požarevac, Poljoprivredne škole sa domom učenika „Sonja Marinković” Požarevac i Tehničke škola sa domom učenika „Nikola Tesla” Kostolac.

Na promociji dobrovoljnog služenja vojnog roka u Beloj Palanci, koju su organizovali pripadnici Regonalnog centra Ministarstva odbrane Niš i Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Pirot, učestvovali su i zamenik predsednika Opštine Bela Palanka Miroslav Marinković i načelnica Opštinske uprave Bela Palanka Aleksandra Đorđević. Promociju je obeležio visok stepen zainteresovanosti učenika Srednje škole „Niketa Remezijanski” i ostalih građana za konkurisanje na dobrovoljno služenje vojnog roka. Predstavnicima centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Zrenjanin, podršku i pomoć, u promovisanju aktivnosti od značaja za jačanje sistema odbrane, ukazao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Ovakav vid promovisanja pružio je mladima mnogo više od samog informisanja u vezi sa dobrovoljnim og služenja vojnog roka. Pored toga što su sva zainteresovana lica detaljno obaveštena o mogućnosti podnošenja prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka preko Portala eUprava, na šalterima jedinica poštanske mreže Javnog preduzeća „Pošta Srbije Beograd” i prema mestu prebivališta nadležnom centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, ovom prilikom je mladima istaknut prvi preduslov konkurisanja na dobrovoljno služenje vojnog roka, a to je uvođenje u vojnu evidenciju. Zakonska obaveza lica muškog pola jeste da se uvedu u vojnu evidenciju početkom kalendarske godine u kojoj navršavaju 18 godina, a upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka s oružjem će izvršiti nadležan centar Ministarstva odbrane isključivo po podnetom zahtevu zainteresovanog lica za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Za razliku od lica muškog pola, lica ženskog pola nemaju zakonsku obavezu uvođenja u vojnu evidenciju u kalendarskoj godini u kojoj navršavaju 18 godina. U vojnu evidenciju se uvode samo one devojke koje podnesu zahtev za dobrovoljno služenje vojnog roka, kurs slušalaca za rezervne oficire, školovanje na Srednjoj stručnoj vojnoj školi, Vojnoj gimnaziji, Vojnoj Akademiji ili Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske Akademije.

Građani Republike Srbije prijavljeni na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem mogu se uputiti u centre za obuku i jedinice Vojske Srbije najranije u kalendarskoj godini u kojoj navršavaju 19 godina života, pa sve do kalendarske godine u kojoj navršavaju 30 godina života.

Dobrovoljno služenje vojnog roka se realizuje iz tri dela koja čine: obuka u centrima za osnovnu obuku Vojske Srbije, obuka u centrima za specijalističku obuku Vojske Srbije i dalje usavršavanje i izvršavanje zadataka u jedinicama Vojske Srbije. Zainteresovani posetioci promocije informisani su o uslovima podnošenja molbe za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika nakon završetka služenja vojnog roka, formacijskim – radnim mestima na kojima bi bili raspoređeni, ali i novčanim primanjima za profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika.

Osim na aktuelnim promocijama, građani Republike Srbije dodatne informacije i objašenja mogu dobiti i u centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu i opštinskim kancelarijama svakog radnog dana u periodu od 7.30 do 15.30 časova.

Pregled kontakata telefona teritorijalnih organa MO
photoFOTOGALERIJA