Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2022.

Потписан План билатералне војне сарадње са Кипром



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са директором „Д“ Сектора  за  организацију, међународне односе и планирање у одбрани пуковником Неофитосом Пахулидесом, који је предводио делегацију Националне Гарде Републике Кипар, у оквиру експертских разговора који су одржани у Министарству одбране. 
Том приликом, помоћник министра Бандић констатовао је квантитативни и квалитативни напредак у одбрамбеној сарадњи током 2021. године у поређењу са претходним годинама. Он је, такође, изразио наду да ће у предстојећем периоду, кроз заједничке активности и сарадњу, бити потврђени традиционално добри и пријатељски односи наша два народа и две војске.
 
У наставку сусрета, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица представио је пуковнику Пахулидесу и делегацији Националне Гарде Републике Кипар структуру и надлежности Управе за међународну војну сарадњу, као и активности Министарства одбране у циљу подршке остваривању спољнополитичких циљева Републике Србије. 
Пуковник Свјетлица, током данашњег сусрета, истакао је да се сарадња у области одбране огледа првенствено кроз сусрете високог нивоа и практичне активности усмерене на унапређење војно-војне и војноекономске сарадње. Он је нагласио да експертски разговори и План билатералне војне сарадње за 2022. годину, који је том приликом потписан, дају могућност за њено унапређење у обостраном интересу.
 
Пуковник Неофитос Пахулидес оценио је да су експертски разговори одлична прилика за разматрање начина и модалитета за продубљивање и развој сарадње у области одбране. Он је указао на спремност за интензивирање сарадње у области одбране и њен допринос изградњи поверења између две војске.
 
Током анализирања сарадње у прошлој и усаглашавања активности за ову годину, потпуковник Борис Стојковић из Одељења за билатералну војну сарадњу истакао је да се очекује унапређење војно-војне сарадње, посебно имајући у виду да је у 2022. години договорено одржавање штабних разговора на нивоу два генералштаба.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА