Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2010.

Представљене нове ознаке и амблеми Министарства одбране и Војске Србије



Нови амблеми и ознаке Министарства одбране и Војске Србије данас су медијима представили –државни секретар Игор Јовичић, начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић и мајор Јовица Милак из Генералштаба ВС. Пројекат новог визуелног идентитета система одбране реализован је уз подршку Краљевине Норвешке и Џеферсон института.

Презентацији су присуствовали – државни секретари Зоран Јефтић и Зоран Весић, заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Младен Ћирковић, амбасадор Норвешке у Србији Хакон Бланкенборг и представници система одбране.

Државни секретар Игор Јовичић изразио је задовољство што данашње представљање нових ознака јединица Војске иде у сусрет прослави Дана државности Србије и Дана Војске – 15. фебруару. Такође је говорио о вишеслојности ознака у систему одбране и симболици појединих решења, те најавио наставак рада на унапређењу визуелног идентитета припаднка српске војске.

– Приликом израде нових ознака и амблема састава наше војске, Министарство одбране водило је рачуна о томе да они, најпре, искажу ком цивилизацијском и културолошком кругу припада Војска Србије. Поједини симболи попут храстове гранчице, ловоровог венца или витешког мача и штита изражавају и европске вредности које негује наша земља, али имају и дубоко национално утемељење, проистекло из српске традиције. Ознаке садрже и поруке о припадности војничком еснафу, као и однос према традицији државности Републике Србије. Важно је истаћи да смо постигли оно што смо и намеравали, а то јесте да свако ко види наше ознаке недвосмислено зна да се ради о Србији и Војсци Србије, као и да оне имају ваљано утемељење у српској војничкој традицији – нагласио је Јовичић.

Капетан бојног брода Петар Бошковић захвалио је амбасадору Норвешке на помоћи коју је та пријатељска земља пружила како би се тако важан пројекат остварио. Бошковић је подсетио да се ради о процесу који дуго траје и чији је почетак везан за 2007. годину када су промовисани грб Војске Србије, ознаке припадности Војсци Србије и чинови у складу са Нато стандардима.

Он је рекао да тај процес није дуготрајан само због нормативно правне регулативе него што је на пројекту неопходно окупити, како је рекао, и историчаре уметности и хералдичаре и дизајнере како би се очувала традиција, а постигле функционалност и савремен изглед. Тиме се, према његовим речима, остварује потпуно нов ефекат у представљању Војске и Министарства и отворен однос према јавности.

Мајор Јовица Милак, старешина Војске који је у доброј мери осмислио нове ознаке Војске, говорио је о сваком појединачном амблему, односно заставама јединица Војске, грбовима Генералштаба, Копнене војске, Ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Команде за обуку, те амблемима сваког њиховог састава. Милак је детаљно објаснио и хералдичку вредност сваког симбола, као и традицију која је приликом израде амблема узета у обзир.
photoФОТОГАЛЕРИЈА