Министарство одбране Републике Србије
 
31.01.2022.

Обука војника на служењу војног рока за специјалност снајперисте



У Центру за обуку копнене војске у Пожаревцу у току је индивидуална специјалистичка обука војника на добровољном служењу војног рока који се обучавају за специјалност снајперисте.
 
Војници се током шестонедељне обуке у касарни и на полигонима тежишно оспособљавају за реализацију специфичних борбених задатака и руковање полуаутоматском снајперском пушком 7,9 мм М76 и далекометном пушком 12,7 мм М93.
Највише пажње се посвећује темама из тактичке и ватрене обуке и познавању средстава и опреме рода пешадије. Правилно маскирање уз употребу приручних и формацијских средстава, кретање на бојишту, избор и уређење заклона за дејство, одређивање елемената за гађање и решавање ватрених задатака најважнији су садржаји које пролазе војници на обуци за снајперисте Војске Србије.
 
Пред њима је сада стационарно логоровање, у оквиру кога ће се у теренским условима обучавати за реализацију широке лепезе задатака и извршити већи број гађања, чиме ће унапредити и усавршити своју прецизност и ефикасност. За најбоље ће бити места у строју професионалних припадника Војске Србије, за шта војници могу да конкуришу још током служења војног рока.