Министарство одбране Републике Србије
 
25.01.2022.

Министар Стефановић: Србија предвођена Вучићем посвећена миру и економском развоју



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, поручио је синоћ у изјави за РТС да је Србија предвођена председником Александром Вучићем посвећена миру, економском развоју и да жели да заједно са својим комшијама гради стабилно окружење и бољи живот свих људи који живе у нашем делу Европе.

- Разговарао сам са својим колегом из Уједињеног Kраљевства министром одбране Беном Воласом о унапређењу наше стратешке одбрамбене сарадње. За нас је сарадња са Великом Британијом веома значајна и желимо да оно што смо постигли до сада и унапредимо и у смислу тренинга и обука за наше војнике, сарадње у области АБХО до војно-образовне - рекао је министар Стефановић.

Како је навео, за нас је значајан и допринос који Уједињено Краљевство може да да нашој економији, у шта спада и војна индустрија, због чега су једна од тема разговора били и потенцијални облици сарадње у овој области.

- Разговарали смо и о учешћу у мировним мисијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније, јер је то добар простор да наши војници стекну искуство и знања какве имају савремене војске. На тај начин, такође, повећавамо углед наше земље и доприносимо стабилности и миру у свету - рекао је Стефановић.

Он је истакао да Србија предвођена председником Александром Вучићем остаје посвећена стабилности и безбедности нашег региона, те да је упознао министра Воласа и Стјуарта Пича, специјалног изасланика британске Владе за Западни Балкан, током разговора са председниковом иницијативом Отворени Балкан и пројектима које она подразумева.

- То су важни пројекти, они показују да је Србија посвећена миру, посвећена јачању економије и да жели да заједно са својим комшијама гради стабилно окружење и бољи живот свих људи, који живе у нашем делу Европе - рекао је министар одбране.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.01.2022
mp4 (239,98 MB)
Изјава министра Стефановића