Министарство одбране Републике Србије
 
24.01.2022.

Обука на самоходним хаубицама гвоздика



У артиљеријском дивизиону из састава Четврте бригаде копнене војске у току је редовна обука војника и старешина на самоходним хаубицама 122 мм 2С1 „гвоздика“.
Интензивна обука у јединици се реализује током целе године, како би припадници дивизиона у сваком тренутку били увежбани за ефикасну борбену употребу овог сложеног артиљеријског система. 
 
У овом периоду, послуге самоходних хаубица оспособљавају се за припрему и извршење посредног артиљеријског гађања зими, када снег и лоши временски услови отежавају извиђање, избор и маскирање ватреног положаја и одређивање елемената за гађање. Тежиште је на увежбавању радњи и процедура које обухватају превођење оруђа из маршевског у борбени положај, заузимање елемената за гађање и рад послужилаца након издавања команде за гађање. 
 
Овај циклус обуке биће завршен реализацијом тактичке вежбе са бојевим гађањем на полигону „Пасуљанске ливаде“, када ће бити проверена практична оспособљеност послуга хаубица за реализацију наменских задатака.
Самоходна хаубица 2С1 „гвоздика“ је артиљеријски систем намењен за пружање ватрене подршке јединицама Копнене војске, уништавањем и неутралисањем живе силе и ватрених средстава непријатеља ван заклона, рушењем отпорних тачака и жичаних препрека и прављењем пролаза у минским пољима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА