Министарство одбране Републике Србије
 
24.01.2022.

Састанак министра Стефановића са министром Воласом у Лондону



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, састао се данас у Лондону са британским министром одбране Беном Воласом.

Министра Стефановића дочекао је почасни строј британске гарде, након чега је почео састанак делегација два министарства.

Двојица министара разговарала су о сарадњи двеју земаља у области одбране и могућностима њеног даљег унапређења. Подсећајући да је Волас први министар Уједињеног Краљевства који је посетио Србију и да се министар Стефановић тренутно налази у узвратној посети, они су се сагласили да разговори на стратешком нивоу, реализовани у отежаним околностима услед пандемије ковид-19, представљају круну досадашње садржајне сарадње у области одбране и да су од значаја за даље квалитативно интензивирање укупних билатералних односа.

Министар Стефановић пренео је да је Република Србија опредељена да две земље заједничким залагањима оснаже своје односе у области одбране у обостраном интересу, а по узору на савезништво наших предака током два светска рата.

Он се захвалио британској страни на урученој донацији Министарству одбране Републике Србије у борби против вирусне инфекције ковид-19, чији се значај огледа управо у томе што је помоћ стигла у право време, на почетку пандемије и истакао да веома ценимо недавну донацију у виду скијашке опреме за припаднике Војне академије Универзитета одбране, што је наставак успешно реализоване обуке у зимским условима од стране британских инструктора.

Посебно је издвојио заједничко ангажовање у мултинационалној операцији UNFICYP на Кипру, што представља круну досадашње војне сарадње, у којој припадници оружаних снага Републике Србије и Уједињеног Краљевства по први пут од завршетка Другог светског рата заједно учествују у некој операцији носећи оружје. Уважавајући посвећеност обе стране, он је указао и на значај реализације заједничке вежбе у текућој години као суштински искорак у сарадњи.

Поред наставка школовања припадника Министарства одбране и Војске Србије у Уједињеном Краљевству, министар Стефановић је нагласио заинтересованост наше стране и за даљи развој војно-војне, војномедицинске, као и војноекономске сарадње која је веома значајна за Републику Србију, с обзиром да је Уједињено Краљевство значајна технолошка и војна сила у свету.

Министар Волас се захвалио Стефановићу на узвратној посети Уједињеном Краљевству, истичући да управо овакви разговори доприносе изналажењу модалитета сарадње који су у обостраном интересу. 

Он је указао да је Аранжман између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Уједињеног Краљевства о унапређењу сарадње у области одбране, који је потписан током његове посете Београду у јуну прошле године, још један показатељ обостране спремности и опредељења за развој и конкретизацију билатералне војне сарадње.

Оцењујући војно-војну сарадњу као веома добру, министар Волас је изразио опредељеност за повећање заједничког учешћа припадника британске и српске војске у мисијама Уједињених нација, као и за развој сарадње наших одбрамбених индустрија.

Волас је истакао да Уједињено Краљевство Србију сматра делом европске породице, због чега ћемо, како је поручио, наставити да заједно јачамо економију Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.01.2022
mp4 (129,58 MB)
Дочек