Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2022.

Министар Стефановић: Недопустиво вређање и ниподаштавање наших војника и старешина



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:


"Нажалост, тек данас сам сазнао да је Миломир Марић, на телевизији са националном фреквенцијом, најгрубље вређао официре, војнике и војни позив уопште. Да је рекао да су официри “примитивни људи”, да “у војску иду најглупљи” и да “ко није ни за шта иде у војску”. Ово су неопростиве увреде за официрску и војничку част, за позив који је за наш народ највиша дужност, кроз целу његову историју, па и данас.
 
Хоћу да подсетим Миломира Марића на хероје са Кошара, хоћу да га подсетим на Милана Тепића и Стојадина Мирковића, на Миленка Павловића, на хиљаде других војника, подофицира и официра, али и на њихове породице које је увредио оваквим гестом. Ови људи су дали за Србију највредније што су имали - своје животе, а од Србије нису тражили ништа заузврат.
 
Недопустиво је да било ко вређа и ниподаштава наше војнике и старешине, велике људе и патриоте, који су давали и своје животе када је то било потребно за одбрану отаџбине. Нећу дозволити да се каља име оних који Србију воле више од свега и који се за њу боре сваког дана и ноћи, живећи за њу и њено сигурно небо и земљу.
 
Ово је земља великог Живојина Мишића, Радомира Путника, Степе Степановића, земља која слави име сваког палог војника за нашу слободу данас. Ово је земља чију слободу данас дугујемо сваком од њих, али и сваком човеку у униформи који данас стоји на снегу, достојан грба Војске Србије и своје заставе. Нико нема право да блати име и част српског војника јер су они понос своје земље и свих њених грађана."