Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2022.

Награда „Иван Марковић“ додељена новинару „Политике“ Милану Галовићу



Новинарска награда „Иван Марковић“ за 2021. годину, која се додељује поводом Дана Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, припала је Милану Галовићу за текст ”Панцири” даноноћно чувају небо Србије, објављен у дневном листу ”Политика” 12. августа 2021. године.
 
Жири је прегледао 15 прилога из 12 новинарских редакција, и у складу с Правилником о додели награде, одлучио да реномирано признање припадне Милану Галовићу.
 
У образложењу Одлуке наводи се да је „кредибилитет става преточеног у написану реч оно по чему се мери истински значај неког новинског текста. Милан Галовић континуираним и објективним извештавањем о систему одбране то и доказује. Потврдио је то и текстом о Трећем ракетном дивизиону 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, најављеном на насловној страни ”Политике”. Жири је сагласан да посебан квалитет овог текста, осим проверених и тачних информација, доноси репортерски приступ теми, где читалац учествује и прати репортера током читавог боравка у Трећем дивизиону, и у том непосредном приступу Галовића, има утисак да учествује у његовим утисцима и разговорима са саговорницима. Ненаметљиво, Галовић води своју репортажу суптилном линијом сугестивности доживљеног. Управо то новинарско умеће високо је вредновано на конкурсу за Новинарску награду ”Иван Марковић” у 2021. години“.
 
Жиријем за доделу новинарске награде ”Иван Марковић” ове године је председавао потпуковник Небојша Милосављевић, начелник  Одељења за медије у Управи за односе са јавношћу, а чинили су га Драгана Марковић, главни и одговорни уредник ”Одбране”, Биљана Миљић, руководилац Групе за медијско праћење у Управи за односе са јавношћу,  Владимир Вјештић, новинар ”Одбране” и капетан прве класе Владимир Миловановић, официр за односе са јавношћу у Гарди Војске Србије.
 
Новинарска награда „Иван Марковић“ новинару дневног листа „Политика“ Милану Галовићу биће уручена на традиционалној свечаности поводом 24. јануара - Дана Медија центра „Одбрана“.
 
Новинарска награда „Иван Марковић” својеврстан је подстицај новинарима који прате активности Министарства одбране и Војске Србије за квалитетно извештавање у домаћим писаним и електронским медијима, афирмација и јавна верификација њиховог стваралаштва и сећање на Ивана Марковића, једног од најдаровитијих војних новинара и уредника у листу „Војска“, који је 2003. године изненада преминуо у 43. години живота.