Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2022.

Nagrada „Ivan Marković“ dodeljena novinaru „Politike“ Milanu Galoviću



Novinarska nagrada „Ivan Marković“ za 2021. godinu, koja se dodeljuje povodom Dana Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, pripala je Milanu Galoviću za tekst ”Panciri” danonoćno čuvaju nebo Srbije, objavljen u dnevnom listu ”Politika” 12. avgusta 2021. godine.
 
Žiri je pregledao 15 priloga iz 12 novinarskih redakcija, i u skladu s Pravilnikom o dodeli nagrade, odlučio da renomirano priznanje pripadne Milanu Galoviću.
 
U obrazloženju Odluke navodi se da je „kredibilitet stava pretočenog u napisanu reč ono po čemu se meri istinski značaj nekog novinskog teksta. Milan Galović kontinuiranim i objektivnim izveštavanjem o sistemu odbrane to i dokazuje. Potvrdio je to i tekstom o Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, najavljenom na naslovnoj strani ”Politike”. Žiri je saglasan da poseban kvalitet ovog teksta, osim proverenih i tačnih informacija, donosi reporterski pristup temi, gde čitalac učestvuje i prati reportera tokom čitavog boravka u Trećem divizionu, i u tom neposrednom pristupu Galovića, ima utisak da učestvuje u njegovim utiscima i razgovorima sa sagovornicima. Nenametljivo, Galović vodi svoju reportažu suptilnom linijom sugestivnosti doživljenog. Upravo to novinarsko umeće visoko je vrednovano na konkursu za Novinarsku nagradu ”Ivan Marković” u 2021. godini“.
 
Žirijem za dodelu novinarske nagrade ”Ivan Marković” ove godine je predsedavao potpukovnik Nebojša Milosavljević, načelnik  Odeljenja za medije u Upravi za odnose sa javnošću, a činili su ga Dragana Marković, glavni i odgovorni urednik ”Odbrane”, Biljana Miljić, rukovodilac Grupe za medijsko praćenje u Upravi za odnose sa javnošću,  Vladimir Vještić, novinar ”Odbrane” i kapetan prve klase Vladimir Milovanović, oficir za odnose sa javnošću u Gardi Vojske Srbije.
 
Novinarska nagrada „Ivan Marković“ novinaru dnevnog lista „Politika“ Milanu Galoviću biće uručena na tradicionalnoj svečanosti povodom 24. januara - Dana Medija centra „Odbrana“.
 
Novinarska nagrada „Ivan Marković” svojevrstan je podsticaj novinarima koji prate aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za kvalitetno izveštavanje u domaćim pisanim i elektronskim medijima, afirmacija i javna verifikacija njihovog stvaralaštva i sećanje na Ivana Markovića, jednog od najdarovitijih vojnih novinara i urednika u listu „Vojska“, koji je 2003. godine iznenada preminuo u 43. godini života.