Министарство одбране Републике Србије
 
21.01.2022.

Министар Стефановић са припадницима 310. самоходног ракетног дивизиона за ПВД у Крагујевцу



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас припаднике 310. самоходног ракетног дивизиона за ПВД који су ангажовани у саставу стално задејствованих снага за контролу и заштиту ваздушног простора Србије у околини Крагујевца. Он је  овом приликом најавио набавке нових средстава за ове јединице и поручио да је важно да грађани Србије знају да је њихова војска сваког тренутка ту за њих и да нећемо дозволити ни у једном тренутку да небо Србије било шта угрози.

Министра Стефановића дочекали су командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић и командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић. Након реферисања команданта 250. ракетне бригаде о намени и задацима јединице, министар Стефановић разговарао је са припадницима дежурне јединице и присуствовао приказу борбеног рада самоходне ракетне батерије за ПВД.

Након обиласка ракетног положаја јединице која је у систему дежурства, министар одбране је истакао да њени припадници брину о нашем небу двадесет четири сата дневно.

- Ови момци и девојке из противваздухопловне одбране спремни су да за најкраће могуће време дејствују по сваком агресорском циљу. Имао сам прилике данас да видим и демонстрацију превођења батерије у први степен и како су спремни да заштите небо наше вољене Србије. Драго ми је да се овде у Крагујевцу спремамо и за пријем потенцијалне нове технике која ће ускоро стићи у Србију и драго ми је да се наше Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана развија свакога дана и да је способније сваког дана више, него претходног, да успешно заштити наше небо, односно нашу земљу од сваког деловања из ваздушног простора – рекао је министар Стефановић.

Министар је истакао и да наш систем одбране пажљиво прати које способности развијају армије у свету.

- Пратимо шта се дешава као светски тренд, шта су могућности дронова, нових летелица, ракета и других средстава и желимо да наша Србија набавља нову опрему и ново наоружање, али и да модернизацијом постојећег у нашој земљи будемо спремни да се суочимо са свим изазовима. За нас је веома важно да грађани Србије знају да је њихова војска сваког тренутка ту за њих, да смо спремни, да пратимо шта се дешава и да нећемо дозволити ни у једном тренутку да небо Србије, а наравно ни читава Србија, буду угрожени – рекао је министар Стефановић.

Он је, такође, истакао да смо захвални председнику Србије Александру Вучићу, што је ове године омогућено више новца за систем одбране.

- Драго ми је да можемо да, поред новог повећања плата за наше припаднике од осам посто, изградње станова и улагања у опрему, размишљамо и о новим могућностима побољшања животног стандарда војника. Желим да им поручим да њихова држава брине о њима, да у сваком тренутку размишљамо и како да унапредимо њихов статус и обезбедимо им најмодерније наоружање и опрему, јер су они заиста понос наше земље – поручио је министар Стефановић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.01.2022
mp4 (111,8 MB)
Обилазак
21.01.2022
mp4 (232,57 MB)
Изјава министра Стефановића