Министарство одбране Републике Србије
 
11.01.2022.

Министар Стефановић: Курти очигледно и данас сања само о сејању хаоса



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Изјава Аљбина Куртија да је такозвана војска Косова „сан генерација које су дале животе за слободу“ још једна је узнемирујућа изјава која ништа добро не може донети ни српском народу који живи на Косову и Метохији, нити региону. Она наново показује да Курти спрема нову дестабилизацију и да су приче о спремности за предстојећи наставак дијалога само шарена лажа.

Када данас спомиње генерације које су дале животе за слободу, можда мисли на слободу у убијању, мучењу и протеривању српског народа са вековних огњишта, паљењу и рушењу српских светиња и скрнављењу српских гробова?  Можда мисли на слободно насртање на старце, жене и децу којима се прети да би напустили свој кућни праг, а који су и живи спаљивани испред својих домова? Баш томе је цео свет сведочио у неким прошлим временима. И док председник Александар Вучић води одговорну политику и улаже напоре у разговоре како би се дошло до конструктивних решења која чине бољим и лакшим живот и Срба и Албанаца на Косову и Метохији, Курти очигледно и данас сања само о новом сејању хаоса и дестабилизацијама.

Ми позивамо све међународне актере, и Европску унију и чланицe Савета безбедности Уједињених нација, да реагују на ове покушаје дестабилизације не само наше јужне покрајине већ и целог региона. И још једном подсећамо да су покушаји стварања такозване војске Косова у супротности са свим међународним актима, те представљају и извргавање руглу целокупне међународне заједнице.
   
Такође, уверени смо да је наша дужност да наставимо са дијалогом,  политиком мира и стабилизације. Али је наша обавеза и да памтимо и никад не заборавимо страдања српског народа. И српски народ на Косову и Метохији засигурно неће стрепети, нити ћемо дозволити да му се понови погром из 2004. године. Умећемо да га заштитимо. Председник Александар Вучић води политику будућности, развоја и сарадње, али и политику која гарантује да никада више нећемо дозволити страдања и сузе Срба на Косову и Метохији.“