Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.01.2022.

Ministar Stefanović: Kurti očigledno i danas sanja samo o sejanju haosa



Izjava potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića:

„Izjava Aljbina Kurtija da je takozvana vojska Kosova „san generacija koje su dale živote za slobodu“ još jedna je uznemirujuća izjava koja ništa dobro ne može doneti ni srpskom narodu koji živi na Kosovu i Metohiji, niti regionu. Ona nanovo pokazuje da Kurti sprema novu destabilizaciju i da su priče o spremnosti za predstojeći nastavak dijaloga samo šarena laža.

Kada danas spominje generacije koje su dale živote za slobodu, možda misli na slobodu u ubijanju, mučenju i proterivanju srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, paljenju i rušenju srpskih svetinja i skrnavljenju srpskih grobova?  Možda misli na slobodno nasrtanje na starce, žene i decu kojima se preti da bi napustili svoj kućni prag, a koji su i živi spaljivani ispred svojih domova? Baš tome je ceo svet svedočio u nekim prošlim vremenima. I dok predsednik Aleksandar Vučić vodi odgovornu politiku i ulaže napore u razgovore kako bi se došlo do konstruktivnih rešenja koja čine boljim i lakšim život i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, Kurti očigledno i danas sanja samo o novom sejanju haosa i destabilizacijama.

Mi pozivamo sve međunarodne aktere, i Evropsku uniju i članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da reaguju na ove pokušaje destabilizacije ne samo naše južne pokrajine već i celog regiona. I još jednom podsećamo da su pokušaji stvaranja takozvane vojske Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima, te predstavljaju i izvrgavanje ruglu celokupne međunarodne zajednice.
   
Takođe, uvereni smo da je naša dužnost da nastavimo sa dijalogom,  politikom mira i stabilizacije. Ali je naša obaveza i da pamtimo i nikad ne zaboravimo stradanja srpskog naroda. I srpski narod na Kosovu i Metohiji zasigurno neće strepeti, niti ćemo dozvoliti da mu se ponovi pogrom iz 2004. godine. Umećemo da ga zaštitimo. Predsednik Aleksandar Vučić vodi politiku budućnosti, razvoja i saradnje, ali i politiku koja garantuje da nikada više nećemo dozvoliti stradanja i suze Srba na Kosovu i Metohiji.“