Министарство одбране Републике Србије
 
03.01.2022.

Приказ способности дела 72. бригаде за специјалне операције



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је приказу способности дела 72. бригаде за специјалне операције.

Председник Вучић је, након приказа, учесницима честитао Нову годину и пожелео све најбоље њима и њиховим породицама.
 
-  Да наставите вредно да радите, вредно да тренирате, да волите своју земљу као што сте увек и волели, и да се борите. А што се опреме и плате тиче, гледаћемо да то побољшавамо из месеца у месец, из године у годину, а ви гледајте да можете да идете у корак са најбољим специјалцима из целог света. Учите од свих, а чувајте своје. И још једанпут хвала за све што сте увек чинили, велико хвала за љубав према Србији коју дарујете свима нама и још једанпут све најбоље желим вама и вашим породицама. Хвала вам, све најлепше и живела Србија! - поручио је председник Вучић.

Током приказа способности, презентована је обученост дела те јединице у извођењу противтерористичких дејстава у садејству са хеликоптерском јединицом Ратног ваздухопловства и ПВО.

Приказан је рад извиђачких и противтерористичких јединица из 72. бригаде за специјалне операције, симулирана је употреба противоклопног система „корнет“, и приказан рад са службеним псима.

Том приликом, ангажовани су и борбена возила „Милош” и „ХАМЕР”, хеликоптер Х-145М, систем беспилотних летелица, даљински управљива беспосадна платформа „мали Милош” и противоклопни систем „корнет“.


Презентација противоклопног система „корнет“

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар  Вучић, присуствовао је данас представљању противоклопног система „корнет“, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем у панчевачкој касарни "Растко Немањић".

Противоклопни ракетни систем „корнет-ЭМ“, којим је опремљена и 72. бригада за специјалне операције, намењен је за уништење оклопљених циљева, циљева заштићених експлозивним реактивним оклопом, утврђених фортификацијских објеката, дању и ноћу.

Комплет противоклопног ракетног система „корнет“ чини лансирни уређај са постољем, уређај за нишањење, противоклопна вођена ракета и алат и прибор. Домет противоклопне ракете је 150 до 8000 м. Поседује термовизијски нишан и може да пробије оклоп дебљине 1100 до 1300 милиметара. Температурни опсег система је -20º до +60º целзијусових степени.


Председник Вучић стигао у касарну „Растко Немањић“

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је у касарну „Растко Немањић“ у Панчеву где ће обићи 72. бригаду за специјалне операције и присуствовати презентацији  новонабављеног противоклопног система "корнет".

Председника су дочекали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Након пријема рапорта испред свечаног строја Гарде, председник Вучић, са министром Стефановићем и генералом Мојсиловићем, присуствоваће и презентацији противоклопног система "корнет" и приказу способности дела 72. бригаде за специјалне операције.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.01.2022
mp4 (29,09 MB)
Дочек
03.01.2022
mp4 (37,56 MB)
Презентација противоклопног система „корнет“
03.01.2022
mp4 (167,49 MB)
Приказ способности дела 72. бригаде за специјалне операције