Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.01.2022.

Prikaz sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao je prikazu sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije.

Predsednik Vučić je, nakon prikaza, učesnicima čestitao Novu godinu i poželeo sve najbolje njima i njihovim porodicama.
 
-  Da nastavite vredno da radite, vredno da trenirate, da volite svoju zemlju kao što ste uvek i voleli, i da se borite. A što se opreme i plate tiče, gledaćemo da to poboljšavamo iz meseca u mesec, iz godine u godinu, a vi gledajte da možete da idete u korak sa najboljim specijalcima iz celog sveta. Učite od svih, a čuvajte svoje. I još jedanput hvala za sve što ste uvek činili, veliko hvala za ljubav prema Srbiji koju darujete svima nama i još jedanput sve najbolje želim vama i vašim porodicama. Hvala vam, sve najlepše i živela Srbija! - poručio je predsednik Vučić.

Tokom prikaza sposobnosti, prezentovana je obučenost dela te jedinice u izvođenju protivterorističkih dejstava u sadejstvu sa helikopterskom jedinicom Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Prikazan je rad izviđačkih i protivterorističkih jedinica iz 72. brigade za specijalne operacije, simulirana je upotreba protivoklopnog sistema „kornet“, i prikazan rad sa službenim psima.

Tom prilikom, angažovani su i borbena vozila „Miloš” i „HAMER”, helikopter H-145M, sistem bespilotnih letelica, daljinski upravljiva besposadna platforma „mali Miloš” i protivoklopni sistem „kornet“.


Prezentacija protivoklopnog sistema „kornet“

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar  Vučić, prisustvovao je danas predstavljanju protivoklopnog sistema „kornet“, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem u pančevačkoj kasarni "Rastko Nemanjić".

Protivoklopni raketni sistem „kornet-ЭM“, kojim je opremljena i 72. brigada za specijalne operacije, namenjen je za uništenje oklopljenih ciljeva, ciljeva zaštićenih eksplozivnim reaktivnim oklopom, utvrđenih fortifikacijskih objekata, danju i noću.

Komplet protivoklopnog raketnog sistema „kornet“ čini lansirni uređaj sa postoljem, uređaj za nišanjenje, protivoklopna vođena raketa i alat i pribor. Domet protivoklopne rakete je 150 do 8000 m. Poseduje termovizijski nišan i može da probije oklop debljine 1100 do 1300 milimetara. Temperaturni opseg sistema je -20º do +60º celzijusovih stepeni.


Predsednik Vučić stigao u kasarnu „Rastko Nemanjić“

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić stigao je u kasarnu „Rastko Nemanjić“ u Pančevu gde će obići 72. brigadu za specijalne operacije i prisustvovati prezentaciji  novonabavljenog protivoklopnog sistema "kornet".

Predsednika su dočekali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Nakon prijema raporta ispred svečanog stroja Garde, predsednik Vučić, sa ministrom Stefanovićem i generalom Mojsilovićem, prisustvovaće i prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet" i prikazu sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.01.2022
mp4 (29,09 MB)
Doček
03.01.2022
mp4 (37,56 MB)
Prezentacija protivoklopnog sistema „kornet“
03.01.2022
mp4 (167,49 MB)
Prikaz sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije