Министарство одбране Републике Србије
 
01.01.2022.

Изашао је празнични број „ОДБРАНЕ”



На први поглед, 2021. и 2020. година су, што се епидемије ковида тиче - налик на близнакиње. Тешко да у неком сумирању успомена можемо лако да разазнамо која је која. Ипак, постоје ствари које их разликују и одређују. А шта је то што је одредило 2021. годину, имаћете прилике да прочитате на страницама јануарске ”Одбране”.
 
Доносимо вам три увида у њене одређујуће облике, догађаје и процесе, са назнаком перспективе која нас чека у 2022. Зато у рубрици Специјал о животу и раду Министарства одбране и Војске Србије у 2021. години, најзначајнијим достигнућима и циљевима који су остварени, пише потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић. Из пера академика Љубодрага Димића сазнајемо и какав је историјски тренутак времена које живимо, док професор др Дарко Танасковић исписује сопствени доживљај света у 2021. години. Њихови утисци, виђења, чињенице које истичу као одређујуће, чине својеврстан триптих, који читаоцима нуди целовиту слику о томе како смо живели прву годину треће деценије 21. века.
 
У Фокусу јануарске ”Одбране” нашле су се и најзначајније активности Министарства одбране и Војске Србије из децембра.
 
На маргинама расправе о положају жена у оружаним снагама Западног Балкана, одржане у Будви почетком децембра, међу представницима четири земље учеснице, Србије, Црне Горе, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, могло се чути да је Војска Србије учинила највише кад је реч о родној равноправности у војсци. Аргументи за такву тврдњу били су многобројни, а који су тачно, истражили смо у Стајној тачки.
 
Настојећи да мало другачије темама ”опремимо” рубрику Систем, доносимо текст о животу и раду будућих официра на Војној академији. Три битне вежбе: „Здружени одговор 16”, „Соко 21” (Falcon 21), и „Сајбер Тесла 2021” – осликавају само део динамике децембарског живота припадника Војске Србије. Како се живело и радило 149 дана на броду Светског програма за храну, „Спикерог” сазнали смо од припадника осме ротације српских мировњака операције „Аталанта”. Портрет водника Милоша Четровића, исписан његовим више него занимљивим и инспиративним животом, потврђује ког су кова људи у систему одбране, они којима смо окружени, а које, нажалост, мало познајемо. Јубилеј - пола века ронилачке јединице Речне флотиле био је прилика да упознамо ”људе за подводна дејства”.
 
Арсенал доноси прецизан преглед наоружања јединица за специјалне намене Војске Србије. Одговор на питање којем то оружју највише верују наши специјалци, тема је која ће свакако задовољити љубитеље војне технике.
 
”Када попусте линије одбране” и ковид прерасте у постковид, искуство је, које све чешће и све више живимо. Који су све облици постковида, како га препознати, какве су перспективе лечења – питања су на која одговоре дају врхунски стручњаци са Војномедицинске академије и из Српског лекарског друштва. Једна од њих проф. др Соња Марјановић, начелник Сектора за превентивну медицину ВМА, одржала je у Српској академији наука и уметности предавање о утицају јонизујућег и нејонизујућег зрачења у животној и радној средини, те корисне и драгоцене информације доносимо у рубрици Погледи, као и текст који сумира 2021. годину на тему разматрања увођења обавезног служења војног рока.
 
Повод да се осврнемо на значајне теме наше стварности доносе два научна скупа: Међународни научни скуп „Други светски рат 1941. године – 80 година од почетка антифашистичке борбе у Србији и Југославији” и „Косово и Метохија – безбедносни изазов и/или перспектива Републике Србије”.
 
У Култури читајте како је протекло отварање значајне изложбе у Великој галерији Дома Војске Србије и како ћемо то са Петром Лубардом кренути ”У годину нове наде”. У тој години која лагано за нас отвара своје дане и месеце, нађите и по који тренутак за добре наслове Медија центра ”Одбрана”.
 
Дечије мисли нас понекад изненаде озбиљношћу, зрелошћу и посвећеношћу, посебно кад је реч о патриотизму, лојалности и љубави према војсци и отаџбини. Зато у рубрици Традиција изворно доносимо ”речи првонаграђених” на Конкурсу „Наш војник – наш херој”.
Традиционално, читаоцима ”Одбране” у новогодишњем броју поклањамо календар за 2022. годину. Поклоном се може сматрати и изврстан Специјални прилог: ”Династија Обреновић и српска војска”, а за вредан поклон свима нама постарала се једна од нас, каратисткиња Јована Прековић, која је захваљујући оствареним резултатима, заједно са ватерполистом Филипом Филиповићем, проглашена за спортисту године.
 
Уз слоган ”Одбрана – магазин који се чита и чува”, улазимо у 2022. годину – спремни да у пуном смислу оправдамо његово значење.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 356
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
ГОДИНА НОВЕ НАДЕ
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током децембра
НАШЕ ЈЕ ДА ЗЕМЉУ ЧУВАМО
 
СПЕЦИЈАЛ
Стр. 10
Министар одбране др Небојша Стефановић
НАШ ЦИЉ ЈЕ ЈАКА СРБИЈА
 
Стр. 13
Академик Љубодраг Димић
2021 УТИСАК САВРЕМЕНИКА
 
Стр. 16
Професор др Дарко Танасковић
ПО ЧЕМУ ЋУ ПАМТИТИ 2021. ГОДИНУ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 20
Жене у Војсци
СРБИЈА УЧИНИЛА КОРАК ВИШЕ
 
СИСТЕМ
Стр. 26
Живот и рад будућих официра на Војној академији
ДИСАТИ КАО ЈЕДАН
 
Стр. 30
Припадници Војске Србије на међународној вежби „Здружени одговор 16”
РАЗУМЕВАЊЕ У МИСИЈАМА ПОДРШКЕ МИРУ
 
Стр. 31
Војни специјалци на вежби Соко 21” у Грчкој
СПРЕМНИ ЗА ЕФИКАСАН ОДГОВОР
 
 
 
Стр. 32
Командно-штабна вежба „Сајбер Тесла 2021
БЕДЕМ ОДБРАНЕ САЈБЕР ПРОСТОРА
 
Стр. 34
Повратак осме ротације српских мировњака из операције „Аталанта”
149 ДАНА „СПИКЕРОГA”
 
Стр. 38
Водник Милош Четровић
О ПРАВДИ И ДАРИВАЊУ БОЖИЋНА ПРИЧА
 
Стр. 42
Пола века ронилачке јединице Речне флотиле
ЉУДИ ЗА ПОДВОДНА ДЕЈСТВА
 
АРСЕНАЛ
Стр. 46
Наоружање јединица за специјалне намене Војске Србије
ИНВЕСТИЦИЈА У БЕЗБЕДНОСТ
 
ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 50
Од ковида до постковида
КАД ПОПУСТЕ ЛИНИЈЕ ОДБРАНЕ
 
ПОГЛЕДИ
Стр. 56
Предавање у САНУ о јонизујућем и нејонизујућем зрачењу у животној и радној средини
ЛЕК, ШТЕТНОСТ ИЛИ НЕУТРАЛНИ АГЕНС
 
Стр. 58
Обавезни војни рок
У ИШЧЕКИВАЊУ ОДЛУКЕ
 
ПОВОДИ
Стр. 60
Међународни научни скуп „Други светски рат 1941. године
– 80 година од почетка антифашистичке борбе у Србији и Југославији”
ПОБЕДА АНТИФАШИЗМА ЈЕ ИСТОРИЈСКА ЧИЊЕНИЦА
 
Стр. 62
Научни скуп
ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ БЕЗБЕДНОСТИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ
 
КУЛТУРА
Стр. 66
Изложба „Лубарда – Једна прича” у Дому Војске Србије
СА ЛУБАРДОМ У ГОДИНУ НОВЕ НАДЕ
 
Стр. 68
Књиге које препоручујемо
МИСТЕРИЈА ЧИТАЊА
 
ТРАДИЦИЈА
Стр. 70
Конкурс „Наш војник – наш херој”
РЕЧ ПРВОНАГРАЂЕНИХ
 
ОГЛАСИ
Стр.72
Сервисне информације, конкурси
 
К-3
Сервисне информације, конкурси
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 218
Династија Обреновић и српска војска
ТВОРЦИ ВОЈНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ