Министарство одбране Републике Србије
 
20.12.2021.

Научни скуп посвећен 80. годишњици од почетка антифашистичке борбе у Србији



Међународни научни скуп посвећен 80. годишњици од почетка антифашистичке борбе у Србији у Другом светском рату, који је организовао Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, свечано је отворен у београдском хотелу „М“.
Поздрављајући присутне и отварајући научни скуп, председник СУБНОР-а генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић поручио је да му је посебно драго што у тој активности, посвећеној веома важној теми, учествују припадници Универзитета одбране, као и гости из Русије и Словеније.
 
- СУБНОР Србије је ове године организовао бројне активности поводом обележавања 80 година устанка у Србији, под називом „Да рата више не буде“. Генерални покровитељ обележавања овог великог јубилеја је председник Републике Србије Александар Вучић, а подршку и помоћ смо добили од Владе Републике Србије, Министарства одбране, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и покрајинских, градских и општинских органа власти. Из тог нашег програма остале су још две активности, а овај дводневни научни скуп је једна од њих – рекао је Ковачевић.
 
Тема којој је научни скуп посвећен заслужује да буде научно обрађена, објашњава Ковачевић, јер је, како каже, важно да се укаже ко је и како победио нацизам и фашизам, највеће зло у 20. веку.
 
Успешан рад панелистима, у име Министарства одбране, присутнима је пожелео и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, поручивши да војна историја нема само функцију изградње морала и очувања традиције, већ сачињава и добру полазну основу за суочавање са проблемима савременог друштва.
- Како каже наш нобеловац Иво Андрић „Само неуки и неразумни људи могу да сматрају да је прошлост мртва и непролазним зидом одвојена од садашњице. Истина је, напротив, да је све што је човек некада мислио, осећао и радио нераскидиво уткано у оно што ми данас мислимо, осећамо и радимо.“ Уносити светлост научне истине у догађаје из прошлости значи служити садашњости – нагласио је ректор Универзитета одбране.
 
У контексту теме научног скупа, генерал Радовановић се осврнуо и на ослободилачке традиције на којима почивају вредности српске војске и српског народа.
 
- Једна од традицоналних вредности на којима почива Војска Србије јесте и антифашизам и народноослободилачка борба, јер је у Другом светском рату српски народ био један од ретких европских народа који се отворено и масовно супротставио фашизму и поднео велике жртве на олтару отаџбине. Због тога је за нас обележавање оваквих годишњица и сарадња са СУБНОР-ом Србије од изузетног значаја – рекао је генерал Радовановић.
 
Научни скуп „Други светски рат 1941. године – 80 година од почетка антифашистичке борбе у Србији“ окупио је бројне познаваоце историјских и војних наука из Србије, Русије и Словеније, који ће за време дводневних панел дискусија бити у прилици да размене ставове о овој важној теми.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.12.2021
mp4 (110,6 MB)
Међународни научни скуп