Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.12.2021.

Naučni skup posvećen 80. godišnjici od početka antifašističke borbe u Srbiji



Međunarodni naučni skup posvećen 80. godišnjici od početka antifašističke borbe u Srbiji u Drugom svetskom ratu, koji je organizovao Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije, svečano je otvoren u beogradskom hotelu „M“.
Pozdravljajući prisutne i otvarajući naučni skup, predsednik SUBNOR-a general-major u penziji Vidosav Kovačević poručio je da mu je posebno drago što u toj aktivnosti, posvećenoj veoma važnoj temi, učestvuju pripadnici Univerziteta odbrane, kao i gosti iz Rusije i Slovenije.
 
- SUBNOR Srbije je ove godine organizovao brojne aktivnosti povodom obeležavanja 80 godina ustanka u Srbiji, pod nazivom „Da rata više ne bude“. Generalni pokrovitelj obeležavanja ovog velikog jubileja je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a podršku i pomoć smo dobili od Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i pokrajinskih, gradskih i opštinskih organa vlasti. Iz tog našeg programa ostale su još dve aktivnosti, a ovaj dvodnevni naučni skup je jedna od njih – rekao je Kovačević.
 
Tema kojoj je naučni skup posvećen zaslužuje da bude naučno obrađena, objašnjava Kovačević, jer je, kako kaže, važno da se ukaže ko je i kako pobedio nacizam i fašizam, najveće zlo u 20. veku.
 
Uspešan rad panelistima, u ime Ministarstva odbrane, prisutnima je poželeo i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, poručivši da vojna istorija nema samo funkciju izgradnje morala i očuvanja tradicije, već sačinjava i dobru polaznu osnovu za suočavanje sa problemima savremenog društva.
- Kako kaže naš nobelovac Ivo Andrić „Samo neuki i nerazumni ljudi mogu da smatraju da je prošlost mrtva i neprolaznim zidom odvojena od sadašnjice. Istina je, naprotiv, da je sve što je čovek nekada mislio, osećao i radio neraskidivo utkano u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo.“ Unositi svetlost naučne istine u događaje iz prošlosti znači služiti sadašnjosti – naglasio je rektor Univerziteta odbrane.
 
U kontekstu teme naučnog skupa, general Radovanović se osvrnuo i na oslobodilačke tradicije na kojima počivaju vrednosti srpske vojske i srpskog naroda.
 
- Jedna od tradiconalnih vrednosti na kojima počiva Vojska Srbije jeste i antifašizam i narodnooslobodilačka borba, jer je u Drugom svetskom ratu srpski narod bio jedan od retkih evropskih naroda koji se otvoreno i masovno suprotstavio fašizmu i podneo velike žrtve na oltaru otadžbine. Zbog toga je za nas obeležavanje ovakvih godišnjica i saradnja sa SUBNOR-om Srbije od izuzetnog značaja – rekao je general Radovanović.
 
Naučni skup „Drugi svetski rat 1941. godine – 80 godina od početka antifašističke borbe u Srbiji“ okupio je brojne poznavaoce istorijskih i vojnih nauka iz Srbije, Rusije i Slovenije, koji će za vreme dvodnevnih panel diskusija biti u prilici da razmene stavove o ovoj važnoj temi.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.12.2021
mp4 (110,6 MB)
Međunarodni naučni skup