Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2021.

Генералштабни разговори Војске Србије и Оружаних снага Руске ФедерацијеВисока делегација Војске Србије ове недеље борави у званичној посети Руској Федерацији ради реализације генералштабних разговора.

Домаћин сусрета је заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генерал-потпуковник Виктор Викторович Познихир, а нашу делегацију предводи начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић.

Током разговора делегација у седишту руског генералштаба у Москви анализирана је досадашња билатерална војна сарадња, политичко-безбедносна ситуација у региону и свету и дефинисани су модалитети за унапређење војно-војне сарадње са тежиштем на заједничким вежбама и обуци.

Генералштабни разговори представника Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације успостављени су 2014. године и од тада се одржавају једном годишње, наизменично у Србији и Русији. Ово је први пут да су разговори вођени на нивоу оперативних управа генералштабова, што даје нови квалитет процесу планирања војно-војне сарадње.

Делегација Војске Србије ће током боравка у Руској Федерацији посетити и Конгресно-изложбени центар „Патриот“, Централни музеј и Главни храм Оружаних снага Руске Федерације.