Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2021.

Отвoрена изложба „Лубарда - једна прича“Изложба дела чувеног сликара  Петра Лубарде „Лубарда – једна прича“ отворена је данас у Великој галерији Дома Војске Србије. Поставка коју чини 29 репрезентативних дела великог ликовног ствараоца, употпуњена архивском фото-грађом, настала је у сарадњи Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране са Кућом легата и Музејом Југославије.
Отварајући изложбу, помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић, изразила је задовољство што има прилику да поздрави бројне посетиоце у поносном здању Дома Војске Србије, некадашњем Ратничком дому, који, како је рекла, осим што сведочи о српској војничкој слави и баштини традицију и културу нашег народа - представља и споменик културе и непролазни вредносни симбол који повезује војску и народ.
 
- Мисија Медија центра „Одбрана” Управе за односе са јавношћу Министарства одбране је да у одајама монументалног здања Ратничког дома сачува вредности, оживи сећање, али и осветли пут до вредносних симбола нашег времена и помогне им да оставе траг за будућност. И зато ова кућа, баш као и наша војска, осим што је инспирисана традицијом, посвећено држи корак и са феноменима нашег времена, желећи да допринесе стварању нових вредности и креирању догађаја и за најпробирљивију публику – рекла је Томашевић.

Она је подсетила да је галерије Дома Војске, током године која је на измаку, посетило више од тридесет хиљада посетилаца издвојивши поставке о Концентрационом логору Јасеновац, ратној слици Србије у Другом светском рату, изложби "најлепших прича" Моме Капора.
Томашевић је истакла да ова изложба није прво гостовање Петра Лубарде у здању Дома Војске, некадашњег Ратничког дома и подсетила да је пределе из свог родног краја Петар Лубарда први пут излагао пред београдском публиком у мају 1933. године, управо у овој згради, у просторијама тадашњег Француског клуба, где су се нашла 33 уља на платну, а затим још двапут - 1962. и 1964. године.
 
- Лубарда и живи под овим кровом, јер се у уметничкој збирци Галерије Дома Војске Србије чува осам његових дела. А пошто је уметницима тог формата мало једна кућа, пред вама је данас и оно што баштини Кућа легата која носи његово име, баш као и Музеј Југославије, који је за ову прилику изложио изабрана дела Петра Лубарде из сопственог фундуса. Сви су се сагласили да је прави тренутак за ову изложбу. Да Лубардом испратимо годину, коју бисмо по нечему и да заборавимо. И да са Лубардом уђемо у годину нове наде – рекла је помоћник министра Катарина Томашевић
 
У име Куће легата под чијим је покровитељством и легат великог сликара, окупљенима се обратио директор Филип Брусић Рено. Он је, осврћући се на живот и дело Петра Лубарде истакао да је реч о ствараоцу који је још за живота овенчан бројним наградама и признањима.
 
- Једини је југословенски уметник чији је рад репродукован у „Историји модерног сликарства“ Херберта Рида. Био је члан Српске академије наука и уметности и Југословенске академије знаности и уметности. Први је наш уметник који је направио отклон од до тада увреженог социјалистичког реализма чувеном изложбом одржаном 1951. године у галерији Удружења ликовних уметника Србије – рекао је Брусић Рено.
 
Директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић истакла је да је Лубарда поново позвао на сарадњу институције културе и прочитала фрагмент из уметничке критике прве сликареве изложбе одржане на истом месту 1933. године.
 
- Кроз Лубардина дела из фонда Музеја Југославије може се пратити његово послератно стваралаштво и промене у његовој уметности, од соцреализма до последње промене која је уследила после његовог повратка из Индије 1963. године, а која је имала велики утицај на рад сликара – истакла је Кнежевић.
Отварању изложбе присуствовали су в.д помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић и начелник Управе за односе са јавношћу пуковник др Михаило Зоговић.

Изложбу „Лубарда – једна прича“ припремиле су Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана“, Дина Павић, кустос Куће легата и Ана Панић из Музеја Југославије.
 
Међу 29 Лубардиних дела која су данас представљена београдској публици, Медија центар „Одбрана“ учествује са осам из фонда Уметничке збирке Дома Војске Србије.
 
Поред слика, на изложби је приказан и документарни материјал из фото архиве Дома ЈНА (сада Медија центра „Одбрана“), као и богати документарни фото материјал из живота и рада уметника из Куће Легата Петра Лубарде и радови Петра Лубарде у контексту југословенства, као поклони председнику државе Јосипу Брозу Титу из Музеја Југославије.

Изложба ће бити отворена до 5. фебруара 2022. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.12.2021
mp4 (116,72 MB)
Отварање изложбе
09.12.2021
mp4 (222,85 MB)
Обраћање Катарине Томашевић
09.12.2021
mp4 (182,99 MB)
Обраћање Филипа Брусића Реноа
09.12.2021
mp4 (203,97 MB)
Обраћање Неде Кнежевић