Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.12.2021.

Otvorena izložba „Lubarda - jedna priča“



Izložba dela čuvenog slikara  Petra Lubarde „Lubarda – jedna priča“ otvorena je danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Postavka koju čini 29 reprezentativnih dela velikog likovnog stvaraoca, upotpunjena arhivskom foto-građom, nastala je u saradnji Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane sa Kućom legata i Muzejom Jugoslavije.
Otvarajući izložbu, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević, izrazila je zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi brojne posetioce u ponosnom zdanju Doma Vojske Srbije, nekadašnjem Ratničkom domu, koji, kako je rekla, osim što svedoči o srpskoj vojničkoj slavi i baštini tradiciju i kulturu našeg naroda - predstavlja i spomenik kulture i neprolazni vrednosni simbol koji povezuje vojsku i narod.
 
- Misija Medija centra „Odbrana” Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane je da u odajama monumentalnog zdanja Ratničkog doma sačuva vrednosti, oživi sećanje, ali i osvetli put do vrednosnih simbola našeg vremena i pomogne im da ostave trag za budućnost. I zato ova kuća, baš kao i naša vojska, osim što je inspirisana tradicijom, posvećeno drži korak i sa fenomenima našeg vremena, želeći da doprinese stvaranju novih vrednosti i kreiranju događaja i za najprobirljiviju publiku – rekla je Tomašević.

Ona je podsetila da je galerije Doma Vojske, tokom godine koja je na izmaku, posetilo više od trideset hiljada posetilaca izdvojivši postavke o Koncentracionom logoru Jasenovac, ratnoj slici Srbije u Drugom svetskom ratu, izložbi "najlepših priča" Mome Kapora.
Tomašević je istakla da ova izložba nije prvo gostovanje Petra Lubarde u zdanju Doma Vojske, nekadašnjeg Ratničkog doma i podsetila da je predele iz svog rodnog kraja Petar Lubarda prvi put izlagao pred beogradskom publikom u maju 1933. godine, upravo u ovoj zgradi, u prostorijama tadašnjeg Francuskog kluba, gde su se našla 33 ulja na platnu, a zatim još dvaput - 1962. i 1964. godine.
 
- Lubarda i živi pod ovim krovom, jer se u umetničkoj zbirci Galerije Doma Vojske Srbije čuva osam njegovih dela. A pošto je umetnicima tog formata malo jedna kuća, pred vama je danas i ono što baštini Kuća legata koja nosi njegovo ime, baš kao i Muzej Jugoslavije, koji je za ovu priliku izložio izabrana dela Petra Lubarde iz sopstvenog fundusa. Svi su se saglasili da je pravi trenutak za ovu izložbu. Da Lubardom ispratimo godinu, koju bismo po nečemu i da zaboravimo. I da sa Lubardom uđemo u godinu nove nade – rekla je pomoćnik ministra Katarina Tomašević
 
U ime Kuće legata pod čijim je pokroviteljstvom i legat velikog slikara, okupljenima se obratio direktor Filip Brusić Reno. On je, osvrćući se na život i delo Petra Lubarde istakao da je reč o stvaraocu koji je još za života ovenčan brojnim nagradama i priznanjima.
 
- Jedini je jugoslovenski umetnik čiji je rad reprodukovan u „Istoriji modernog slikarstva“ Herberta Rida. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti. Prvi je naš umetnik koji je napravio otklon od do tada uvreženog socijalističkog realizma čuvenom izložbom održanom 1951. godine u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije – rekao je Brusić Reno.
 
Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević istakla je da je Lubarda ponovo pozvao na saradnju institucije kulture i pročitala fragment iz umetničke kritike prve slikareve izložbe održane na istom mestu 1933. godine.
 
- Kroz Lubardina dela iz fonda Muzeja Jugoslavije može se pratiti njegovo posleratno stvaralaštvo i promene u njegovoj umetnosti, od socrealizma do poslednje promene koja je usledila posle njegovog povratka iz Indije 1963. godine, a koja je imala veliki uticaj na rad slikara – istakla je Knežević.
Otvaranju izložbe prisustvovali su v.d pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović i načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik dr Mihailo Zogović.

Izložbu „Lubarda – jedna priča“ pripremile su Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana“, Dina Pavić, kustos Kuće legata i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.
 
Među 29 Lubardinih dela koja su danas predstavljena beogradskoj publici, Medija centar „Odbrana“ učestvuje sa osam iz fonda Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije.
 
Pored slika, na izložbi je prikazan i dokumentarni materijal iz foto arhive Doma JNA (sada Medija centra „Odbrana“), kao i bogati dokumentarni foto materijal iz života i rada umetnika iz Kuće Legata Petra Lubarde i radovi Petra Lubarde u kontekstu jugoslovenstva, kao pokloni predsedniku države Josipu Brozu Titu iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 5. februara 2022. godine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.12.2021
mp4 (116,72 MB)
Otvaranje izložbe
09.12.2021
mp4 (222,85 MB)
Obraćanje Katarine Tomašević
09.12.2021
mp4 (182,99 MB)
Obraćanje Filipa Brusića Renoa
09.12.2021
mp4 (203,97 MB)
Obraćanje Nede Knežević