Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2021.

Министар Стефановић: Желимо да будемо чланица ЕУ да би досегли стандарде и бољи квалитет живота за наше грађане



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић изјавио је данас на конференцији за медије у Будви да је за Србију и друге државе  Западног Балкана важно да постану чланице Европске уније како би пре свега  достигли стандарде који гарантују бољи квалитет живота за грађане.   

Министар Стефановић је у Будви учествовао на Министарском округлом столу посвећеном положају жена у оружаним снагама на Западном Балкану.

– Што се тиче Републике Србије за нас је регионална сарадња веома значајна и трудимо смо се да са свим земљама региона остваримо такав ниво комуникације и сарадње да то, заиста, буде у најбољем интересу наших војски и наших држава. Тема родне равноправности у томе игра не неку бочну, већ једну важну улогу. Жене морају да буду значајан део наших система одбране и њихово учешће не сме да буде формално и ствар пуке статистике, већ суштинско – рекао је министар на конференцији за медије.

Он се захвалио UNDP-у и на организовању округлог стола, али и свему што су у претходном периоду урадили на јачању свести о родној равноправности.

– За све нас заједничко је да желимо да будемо чланице Европске уније и то не да бисмо имали још једну заставу иза нас, већ зато да би смо могли да достигнемо стандарде, који гарантују бољи квалитет живота грађана у нашим земљама. Ми делимо вредности Европе и наши народи желе да буде део Европске уније и зато морамо да убрзамо процесе реформи – рекао је Стефановић.

На скупу, на ком су учествовале, Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Босна и Херцеговина, сагледани су тренутно стање, као и модалитети за јачање регионалне сарадње у домену родне равноправности, а представници земаља учесница потписали су и заједничку Декларацију о подршци родној равноправности у реформи сектора безбедности на Западном Балкану, у којој су се сложили да ће сарађивати на конкретним активностима и пројектима од заједничког интереса у вези са промовисањем различитости и принципа родне равноправности.

Министар Стефановић је изразио захвалност и Словачкој и Норвешкој на укупној подршци нашој земљи, али и на округлом столу о родној равноправности,  и нагласио да очекује да ће током предстојеће године бити постигнут мерљив и видљив напредак, који ће учесници овог округлог стола моћи да препознају и подрже.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.12.2021
mp4 (239,33 MB)
Изјава министра Стефановића