Министарство одбране Републике Србије
 
30.11.2021.

Обележена стогодишњица од оснивања државне Ергеле „Карађорђево“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас заједно са председницом Владе Аном Брнабић свечаности поводом обележавања стогодишњице од оснивања државне Ергеле „Карађорђево“.

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да је на данашњи дан, пре тачно 100 година, 1921. године, Законом о устројству Државних ергела основано „Карађорђево", али да је историја те ергеле почела још крајем 19. века.



Подсећајући на њен историјат и развој, премијерка Брнабић подсетила је да је Ергела „Карађорђево" проглашена 1946. године државним добром од општег народног значаја и формирана као војна ергела „Карађорђево", а од почетка 70-их година прошлог века пословала је као Војна установа „Карађорђево".

- Ергела је током своје богате историје узгајала више раса коња и имала је кључну улогу у очувању липицанских коња на територији Војводине и Србије. Најбољи доказ квалитета у узгоју грла су бројна шампионска признања освојена на смотрама, сајмовима и изложбама грла. На Новосадском сајму 2006. године, ергела „Карађорђево“ проглашена је апсолутним Шампионом 20. века у области коњарства – нагласила је премијерка Брнабић.

Према њеним речима, хиподром „Младост“ у овој ергели отворен је почетком 80-их година прошлог века, а на њему су се одвијале и коњичке трке у војсци.

- Та лепа традиција прекинута је, нажалост, 2002. године. Ергела „Карађорђево“, која је чувала богату историју коњице, полако је бивала запуштена. Ипак, како је Србија почела да се враћа и да враћа своју снагу, тако се опорављало и Карађорђево. Те, 2018. године, у Гардијском батаљону Гарде Војске Србије поново је формиран Коњички вод, после скоро шест деценија од расформирања. Коњици, која је имала дугу традицију у српској војсци и важну улогу у балканским, Првом и Другом светском рату, поново враћамо стари сјај – истакла је председница Владе.

 
Како је додала, исте године успостављена је и манифестација „Куп Војске Србије Карађорђево“, у форми галопских и касачких трка.
 
- Сјај ергеле која је почела да живи још крајем 19. века данас се полако враћа и ми ћемо у њу континуирано улагати на понос свих нас – Бачке Паланке, генерација људи који су у ову ергелу уградили себе, своје знање и емоције Војводине и Србије. У октобру ове године Влада Републике Србије је донела Закључак којим је Ергела „Карађорђево“ препозната као државна ергела од посебног значаја за развој коњичког спорта и туристичких потенцијала Републике Србије – нагласила је премијерка Брнабић.
 
Према њеним речима, у години када обележавамо 100 година од њеног званичног оснивања, обавезали смо се да очувамо и унапредимо ову установу како би наставила да негује традицију коњичког спорта у нашој земљи.
 
- Као и у свему другом што радимо, и у случају ергеле „Карађорђево“ желели смо јасно да покажемо да се са поносом сећамо наше славне традиције и да је наша обавеза, коју ћемо са великом радошћу испунити, да је чувамо и преносимо будућим поколењима. Достојанствено сећање и поштовање традиције и чување највиших вредности за које су се наши преци борили, су начела која данас негује Влада Републике Србије и председник Републике Србије Александар Вучић, јер управо достојанствено сећање и поштовање традиције су основа да градимо јаку, успешну и слободну Србију. И ово место, на којем се данас налазимо, чува богату историју наше земље и наше војске – истакла је председница Владе.
 


- Као председница Владе Републике Србије верујем да је одлука о одређивању Ергеле „Карађорђево“ као државне ергеле од посебног значаја за развој коњичког спорта и туристичких потенцијала Србије, велики корак ка томе да ово дивно место буде један од нових туристичких симбола наше земље – закључила је премијерка Брнабић.
 
Управник Ергеле „Карађорђево“ Небојша Златановић током обиласка музеја и Велике штале Ергеле „Карађорђево“, представио је историјат и традицију ергеле, осврнувши се на њене најзачајније успехе током века постојања.
 
У оквиру свечаности, приказан је и дефиле коњичког вода Гарде, коњичке чете Полицијске бригаде, дресурно јахање - ергеле „Келебија“ као и једнопрег и двопрег запрега.
 
Свечаности су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, чланови Колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.11.2021
mp4 (179,48 MB)
Свечаност
30.11.2021
mp4 (462,36 MB)
Обраћање председнице Владе Ане Брнабић