Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.11.2021.

Obeležena stogodišnjica od osnivanja državne Ergele „Karađorđevo“



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od osnivanja državne Ergele „Karađorđevo“.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je na današnji dan, pre tačno 100 godina, 1921. godine, Zakonom o ustrojstvu Državnih ergela osnovano „Karađorđevo", ali da je istorija te ergele počela još krajem 19. veka.



Podsećajući na njen istorijat i razvoj, premijerka Brnabić podsetila je da je Ergela „Karađorđevo" proglašena 1946. godine državnim dobrom od opšteg narodnog značaja i formirana kao vojna ergela „Karađorđevo", a od početka 70-ih godina prošlog veka poslovala je kao Vojna ustanova „Karađorđevo".

- Ergela je tokom svoje bogate istorije uzgajala više rasa konja i imala je ključnu ulogu u očuvanju lipicanskih konja na teritoriji Vojvodine i Srbije. Najbolji dokaz kvaliteta u uzgoju grla su brojna šampionska priznanja osvojena na smotrama, sajmovima i izložbama grla. Na Novosadskom sajmu 2006. godine, ergela „Karađorđevo“ proglašena je apsolutnim Šampionom 20. veka u oblasti konjarstva – naglasila je premijerka Brnabić.

Prema njenim rečima, hipodrom „Mladost“ u ovoj ergeli otvoren je početkom 80-ih godina prošlog veka, a na njemu su se odvijale i konjičke trke u vojsci.

- Ta lepa tradicija prekinuta je, nažalost, 2002. godine. Ergela „Karađorđevo“, koja je čuvala bogatu istoriju konjice, polako je bivala zapuštena. Ipak, kako je Srbija počela da se vraća i da vraća svoju snagu, tako se oporavljalo i Karađorđevo. Te, 2018. godine, u Gardijskom bataljonu Garde Vojske Srbije ponovo je formiran Konjički vod, posle skoro šest decenija od rasformiranja. Konjici, koja je imala dugu tradiciju u srpskoj vojsci i važnu ulogu u balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu, ponovo vraćamo stari sjaj – istakla je predsednica Vlade.

 
Kako je dodala, iste godine uspostavljena je i manifestacija „Kup Vojske Srbije Karađorđevo“, u formi galopskih i kasačkih trka.
 
- Sjaj ergele koja je počela da živi još krajem 19. veka danas se polako vraća i mi ćemo u nju kontinuirano ulagati na ponos svih nas – Bačke Palanke, generacija ljudi koji su u ovu ergelu ugradili sebe, svoje znanje i emocije Vojvodine i Srbije. U oktobru ove godine Vlada Republike Srbije je donela Zaključak kojim je Ergela „Karađorđevo“ prepoznata kao državna ergela od posebnog značaja za razvoj konjičkog sporta i turističkih potencijala Republike Srbije – naglasila je premijerka Brnabić.
 
Prema njenim rečima, u godini kada obeležavamo 100 godina od njenog zvaničnog osnivanja, obavezali smo se da očuvamo i unapredimo ovu ustanovu kako bi nastavila da neguje tradiciju konjičkog sporta u našoj zemlji.
 
- Kao i u svemu drugom što radimo, i u slučaju ergele „Karađorđevo“ želeli smo jasno da pokažemo da se sa ponosom sećamo naše slavne tradicije i da je naša obaveza, koju ćemo sa velikom radošću ispuniti, da je čuvamo i prenosimo budućim pokolenjima. Dostojanstveno sećanje i poštovanje tradicije i čuvanje najviših vrednosti za koje su se naši preci borili, su načela koja danas neguje Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, jer upravo dostojanstveno sećanje i poštovanje tradicije su osnova da gradimo jaku, uspešnu i slobodnu Srbiju. I ovo mesto, na kojem se danas nalazimo, čuva bogatu istoriju naše zemlje i naše vojske – istakla je predsednica Vlade.
 


- Kao predsednica Vlade Republike Srbije verujem da je odluka o određivanju Ergele „Karađorđevo“ kao državne ergele od posebnog značaja za razvoj konjičkog sporta i turističkih potencijala Srbije, veliki korak ka tome da ovo divno mesto bude jedan od novih turističkih simbola naše zemlje – zaključila je premijerka Brnabić.
 
Upravnik Ergele „Karađorđevo“ Nebojša Zlatanović tokom obilaska muzeja i Velike štale Ergele „Karađorđevo“, predstavio je istorijat i tradiciju ergele, osvrnuvši se na njene najzačajnije uspehe tokom veka postojanja.
 
U okviru svečanosti, prikazan je i defile konjičkog voda Garde, konjičke čete Policijske brigade, dresurno jahanje - ergele „Kelebija“ kao i jednopreg i dvopreg zaprega.
 
Svečanosti su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.11.2021
mp4 (179,48 MB)
Svečanost
30.11.2021
mp4 (462,36 MB)
Obraćanje predsednice Vlade Ane Brnabić