Министарство одбране Републике Србије
 
29.11.2021.

Обележена 80. годишњица Битке на Кадињачи



Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венац на Спомен-обележју Кадињача, где је обележена 80. годишњица чувене битке између припадника Народноослободилачког покрета и снага нацистичке Немачке.
 
Након парастоса, уследила је церемонија полагања венаца и културно-уметнички програм.
 
Меморијални комплекс на Кадињачи код Ужица сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона којим је командовао Андрија Ђуровић, као и борци 1. батаљона Посавског одреда и Орашке чете 2. Шумадијског одреда пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију у историји познату као Ужичка Република.
 
Борци Радничког батаљона храбро су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године. Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила.
 
Спомен-комплекс „Кадињача” код Ужица обновљен је током 2011. године, а реч је о сложеној архитектонско-музеолошкој целини коју чини низ сегмената грађених у периоду између 1952. и 1979. године.