Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.11.2021.

Obeležena 80. godišnjica Bitke na Kadinjači



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac na Spomen-obeležju Kadinjača, gde je obeležena 80. godišnjica čuvene bitke između pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta i snaga nacističke Nemačke.
 
Nakon parastosa, usledila je ceremonija polaganja venaca i kulturno-umetnički program.
 
Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.
 
Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.
 
Spomen-kompleks „Kadinjača” kod Užica obnovljen je tokom 2011. godine, a reč je o složenoj arhitektonsko-muzeološkoj celini koju čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.