Министарство одбране Републике Србије
 
20.11.2021.

Војни службеник Јована Прековић првак света у каратеу у ДубаијуПрипадница спортске јединице Војне академије Универзитета одбране и актуелна олимпијска, светска и европска шампионка у категорији до 61 кг, војни службеник Јована Прековић, на 25. Светском првенству у каратеу, које се одржава од 16. до 21. новембра у Дубаију (УАЕ), одбранила је светску титулу.
 
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић честитао је Јовани речима: 
 
„Браво, европски, олимпијски и СВЕТСКИ ШАМПИОНЕ!
 
Србија се поноси тобом, свим срцем си још једном показала ко си и одакле си!“ - написао је министар Стефановић на свом Инстаграм налогу (@nebojsastefanovic).Након што је захваљујући досадашњим резултатима и позицији на светској ранг листи била слободна у првом колу, Јована је редом до финала савладала прво пољску такмичарку Дороту Банашчик резултатом 4-0 у другом колу, у трећем колу Перуанку Александру Гранде 5-0, а потом и Алжирку Миди Чшаима у четвртом колу резултатом 8-0. Победом у изузетно неизвесном, полуфиналном мечу, над такмичарком из Словачке, бронзаном са овогодишњег Европског првенства које је одржано у Поречу, Ингридом Суханковом, резултатом 3-2 наша припадница се пласирала у финале овог такмичења.

У репризи финалне борбе са овогодишњег Европског првенства у Поречу, након изузетног наступа у велелепној Дворани Хамдан спортског комплекса у Дубаију и победе над Украјинком Анитом Серогином резултатом 2-1, Јована је такмичарску годину крунисала са још једном титулом.


 
Овим успехом, а након освајања златних медаља на Европском првенству у Поречу и Олимпијским играма у Токију ове године, Јована Прековић је поновила резултат са последњег Светског првенства одржаног у Шпанији 2018. године и на тај начин постала нова-стара шампионка света.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА