Министарство одбране Републике Србије
 
16.11.2021.

Редовни разговори о политици одбране са СР Немачком



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са делегацијом Савезног министарства одбране Немачке у оквиру редовних разговора између делегација Сектора за политику одбране Министарства одбране Републике Србије и Савезног министарства одбране Немачке.

Помоћник министра Бандић и начелник Одељења Управе за безбедносну и одбрамбену политику и међународне односе пуковник Арнт Кубарт оценили су да је сарадња у области одбране развијена и изразили снажну подршку њеном даљем развоју. Саговорници су разменили ставове о безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и актуелним изазовима и претњама на глобалном плану.

Помоћник министра Бандић указао је да највећу безбедносну претњу у региону представља ситуација на  Косову и Метохији.

Како је истакао, за Републику Србију у потпуности је неприхватљив процес трансформације „Косовских снага безбедности“ у такозване „Оружане снаге Косова“, што не само да наноси штету дијалогу Београда и Приштине, већ утиче и на дестабилизацију целог региона.

Помоћник министра Бандић нагласио је да се Република Србија чврсто противи потенцирању учлањења такозваног „Косова“ у регионалне безбедносне  иницијативе.

Са делегацијом Савезног министарства одбране Немачке разговарао је и Начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица, а током данашњег сусрета, он је са пуковником Кубартом разменио ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону.

Пуковник Свјетлица упознао је  саговорника са ангажовањем Министарства одбране и Војске Србије у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, истичући заинтересованост за учешће у одређеним ПЕСЦО пројектима.

Пуковник Свјетлица изразио је, такође, задовољство достигнутим степеном сарадње у области одбране и пренео опредељење за интензивирање сарадње, у обостраном интересу.

Током данашњег сусрета, пуковник Кубарт истакао је спремност за размену искустава, као и заједничко учешће у одређеним програмима и иницијативама под окриљем Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.
photoФОТОГАЛЕРИЈА