Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2021.

Redovni razgovori o politici odbrane sa SR Nemačkom



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa delegacijom Saveznog ministarstva odbrane Nemačke u okviru redovnih razgovora između delegacija Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije i Saveznog ministarstva odbrane Nemačke.

Pomoćnik ministra Bandić i načelnik Odeljenja Uprave za bezbednosnu i odbrambenu politiku i međunarodne odnose pukovnik Arnt Kubart ocenili su da je saradnja u oblasti odbrane razvijena i izrazili snažnu podršku njenom daljem razvoju. Sagovornici su razmenili stavove o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i aktuelnim izazovima i pretnjama na globalnom planu.

Pomoćnik ministra Bandić ukazao je da najveću bezbednosnu pretnju u regionu predstavlja situacija na  Kosovu i Metohiji.

Kako je istakao, za Republiku Srbiju u potpunosti je neprihvatljiv proces transformacije „Kosovskih snaga bezbednosti“ u takozvane „Oružane snage Kosova“, što ne samo da nanosi štetu dijalogu Beograda i Prištine, već utiče i na destabilizaciju celog regiona.

Pomoćnik ministra Bandić naglasio je da se Republika Srbija čvrsto protivi potenciranju učlanjenja takozvanog „Kosova“ u regionalne bezbednosne  inicijative.

Sa delegacijom Saveznog ministarstva odbrane Nemačke razgovarao je i Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica, a tokom današnjeg susreta, on je sa pukovnikom Kubartom razmenio stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.

Pukovnik Svjetlica upoznao je  sagovornika sa angažovanjem Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, ističući zainteresovanost za učešće u određenim PESCO projektima.

Pukovnik Svjetlica izrazio je, takođe, zadovoljstvo dostignutim stepenom saradnje u oblasti odbrane i preneo opredeljenje za intenziviranje saradnje, u obostranom interesu.

Tokom današnjeg susreta, pukovnik Kubart istakao je spremnost za razmenu iskustava, kao i zajedničko učešće u određenim programima i inicijativama pod okriljem Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.
photoFOTOGALERIJA