Министарство одбране Републике Србије
 
11.11.2021.

Учешће на састанку за посматраче Америчко-јадранске повеље



Помоћник министра одбране за политику одбране Предраг Бандић учествовао је на делу састанка отвореном за посматраче Америчко-јадранске повеље (А-5) у Сплиту, посвећеном питањима регионалне сарадње и безбедносним изазовима проузрокованим пандемијом.

Скуп је организован у завршном делу овогодишњег председавања Републике Хрватске иницијативи А-5.

Састанку, на коме су учествовале делегације чланица и посматрача А-5 предвођене министрима одбрана или њиховим заступницима, присуствовао је и вршилац дужности заменика помоћника секретара одбране САД Нејт Адлер.

Током састанка, помоћник министра Бандић говорио је о супротстављању ширења пандемије вируса Ковид-19 као платформи за јачање регионалне сарадње у области одбране и чврстој посвећености Министарства одбране Републике Србије миру и стабилности у региону, као и активном учешћу у раду свих регионалних иницијатива.

Он је истакао и да се Република Србија уједно чврсто противи промоцији нелегалној једнострано признатој независности такозваног Косова у оквиру А-5, што би нарушило напоре за нормализацију односа Београда и Приштине путем дијалога који се реализује под покровитељством Европске уније, и уз подршку САД.

Помоћник министра Бандић, нагласио је и да је Република Србија чврсто опредељена за дијалог као основни механизам за разрешавање свих отворених питања. Он је, такође, истакао да је КФОР једина легитимна војна формација на простору АП Косово и Метохија.
photoФОТОГАЛЕРИЈА