Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.11.2021.

Učešće na sastanku za posmatrače Američko-jadranske povelje



Pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić učestvovao je na delu sastanka otvorenom za posmatrače Američko-jadranske povelje (A-5) u Splitu, posvećenom pitanjima regionalne saradnje i bezbednosnim izazovima prouzrokovanim pandemijom.

Skup je organizovan u završnom delu ovogodišnjeg predsedavanja Republike Hrvatske inicijativi A-5.

Sastanku, na kome su učestvovale delegacije članica i posmatrača A-5 predvođene ministrima odbrana ili njihovim zastupnicima, prisustvovao je i vršilac dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD Nejt Adler.

Tokom sastanka, pomoćnik ministra Bandić govorio je o suprotstavljanju širenja pandemije virusa Kovid-19 kao platformi za jačanje regionalne saradnje u oblasti odbrane i čvrstoj posvećenosti Ministarstva odbrane Republike Srbije miru i stabilnosti u regionu, kao i aktivnom učešću u radu svih regionalnih inicijativa.

On je istakao i da se Republika Srbija ujedno čvrsto protivi promociji nelegalnoj jednostrano priznatoj nezavisnosti takozvanog Kosova u okviru A-5, što bi narušilo napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga koji se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske unije, i uz podršku SAD.

Pomoćnik ministra Bandić, naglasio je i da je Republika Srbija čvrsto opredeljena za dijalog kao osnovni mehanizam za razrešavanje svih otvorenih pitanja. On je, takođe, istakao da je KFOR jedina legitimna vojna formacija na prostoru AP Kosovo i Metohija.
photoFOTOGALERIJA