Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2021.

Билатералне одбрамбене консултације Републике Србије и Сједињених Америчких Држава



Седме Билатералне одбрамбене консултације између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава одржане су данас у Београду.

Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводио је вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране, господин Предраг Бандић, док је делегацију Оружаних снага Сједињених Америчких Држава предводио вршилац дужности заменика помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију господин Нејт Адлер.

Истакнуто је да су Билатералне одбрамбене консултације обновљене након пет година паузе и да представљају прилику да се препознају будући облици сарадње. Саговорници су се сагласили да је то прилика да две стране представе могућности за  сарадњу у различитим областима, као што су заједничке обуке, вежбе и опремање наоружањем и војном опремом. Наглашен је значај наставка развоја Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама у бази „Југ“ као и даљег унапређења војномедицинске сарадње те учешћа Републике Србије у оквиру Балканских војномедицинских снага, као значајног концепта у оквиру регионалне сарадње.

Током реализације 7. Билатералних одбрамбених консултација представници Министарства одбране и Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава изнели су анализе досадашње сарадње и усагласили модалитете за даље унапређење сарадње у области одбране, који су од обостраног интереса и који могу унапредити свеукупне билатералне односе између две земље.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.11.2021
mp4 (35,56 MB)
Билатералне одбрамбене консултације