Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.11.2021.

Bilateralne odbrambene konsultacije Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država



Sedme Bilateralne odbrambene konsultacije između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država održane su danas u Beogradu.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane, gospodin Predrag Bandić, dok je delegaciju Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država predvodio vršilac dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju gospodin Nejt Adler.

Istaknuto je da su Bilateralne odbrambene konsultacije obnovljene nakon pet godina pauze i da predstavljaju priliku da se prepoznaju budući oblici saradnje. Sagovornici su se saglasili da je to prilika da dve strane predstave mogućnosti za  saradnju u različitim oblastima, kao što su zajedničke obuke, vežbe i opremanje naoružanjem i vojnom opremom. Naglašen je značaj nastavka razvoja Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama u bazi „Jug“ kao i daljeg unapređenja vojnomedicinske saradnje te učešća Republike Srbije u okviru Balkanskih vojnomedicinskih snaga, kao značajnog koncepta u okviru regionalne saradnje.

Tokom realizacije 7. Bilateralnih odbrambenih konsultacija predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država izneli su analize dosadašnje saradnje i usaglasili modalitete za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane, koji su od obostranog interesa i koji mogu unaprediti sveukupne bilateralne odnose između dve zemlje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.11.2021
mp4 (35,56 MB)
Bilateralne odbrambene konsultacije