Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2021.

Министар Стефановић присуствовао обележавању 170 година војне ветеринарске службе



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности поводом обележавања Дана војне ветеринарске службе на Војномедицинској академији. Честитајући јубилеј од 170 година, министар Стефановић се војним ветеринарима захвалио на досадашњем пожртвованом раду и поручио да су припадници те часне професије на безброј начина показали колико су потребни нашој земљи, војсци и народу.

- Свим људима који раде у овој веома важној делатности за нас, желим да се захвалим на озбиљном ангажовању у претходном периоду и на огромном раду. Желим вам да трајете, зато што требате нашој земљи, нашој војсци и нашем народу – рекао је министар Стефановић, истичући да је посебна част бити и официр и ветеринар уједно.
 
Он је истакао да је захваљујући посетама бројним војскама у региону и свету видео колико се данас све више пажње поклања употреби паса и других животиња у извршењу задатака, те да је улога војних ветеринара и у Србији и у свету веома важна.
 
- Хоћу да истакнем и да ови људи нису водили рачуна само о ономе што је њихова основна делатност, већ су били свуда где је потребно. Наши војни ветеринари били су на првој линији фронту, да помогну својим колегама лекарима и када је дошло до епидемије ковида. То знају и колеге из ВМА и сви остали, који су се ухватили у коштац са ковидом. Нису се склонили у страну, већ су помогли у организацији ковид болница, почев од  хигијене, исхране, организације посета и осталог – рекао је министар Стефановић.   

Заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Радивоје Анђелковић подсетио је присутне на историјат војне ветеринарске службе и као циљ за будућност истакао техничко и технолошко осавремењивање капацитета.
 
- Пред нама су године хибридних ризика, изазова и претњи. Ковид-19 је једна таква хибридна претња која разара сваку пору и аспект постојања савременог друштва. У ветеринарској служби никада није било лако за рад, али се увек ишло напред. Због тога ми данас на проблеме у раду не гледамо као препреке које није могуће решити и које ће зауставити наш развој, већ их посматрамо као изазове чије савлађивање води напретку и добробити наше отаџбине – истакао је пуковник Анђелковић.
 
Појединцима и установама које су допринеле напретку ветеринарске службе у војсци, пуковник Анђелковић уручио је захвалнице.

У име Академије ветеринарске медицине Српског ветеринарског друштва присутнима се обратио и др Зоран Рашић, рекавши да је за испуњавање високо постављених циљева неопходно имати људе обучене и у својим професијама и у војним вештинама, који ће бити у стању да на исправан начин, доносе правилне и правовремене одлуке.
 
- Задужени и обавезани славом наших уважених колега и јунака у претходних 170 година, имамо обавезу да и даље далеко гледамо у прошлост, да бисмо што даље и боље видели и предвидели будућност – поручио је др Рашић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.11.2021
mp4 (162,65 MB)
Свечаност