Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.11.2021.

Ministar Stefanović prisustvovao obeležavanju 170 godina vojne veterinarske službe



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja Dana vojne veterinarske službe na Vojnomedicinskoj akademiji. Čestitajući jubilej od 170 godina, ministar Stefanović se vojnim veterinarima zahvalio na dosadašnjem požrtvovanom radu i poručio da su pripadnici te časne profesije na bezbroj načina pokazali koliko su potrebni našoj zemlji, vojsci i narodu.

- Svim ljudima koji rade u ovoj veoma važnoj delatnosti za nas, želim da se zahvalim na ozbiljnom angažovanju u prethodnom periodu i na ogromnom radu. Želim vam da trajete, zato što trebate našoj zemlji, našoj vojsci i našem narodu – rekao je ministar Stefanović, ističući da je posebna čast biti i oficir i veterinar ujedno.
 
On je istakao da je zahvaljujući posetama brojnim vojskama u regionu i svetu video koliko se danas sve više pažnje poklanja upotrebi pasa i drugih životinja u izvršenju zadataka, te da je uloga vojnih veterinara i u Srbiji i u svetu veoma važna.
 
- Hoću da istaknem i da ovi ljudi nisu vodili računa samo o onome što je njihova osnovna delatnost, već su bili svuda gde je potrebno. Naši vojni veterinari bili su na prvoj liniji frontu, da pomognu svojim kolegama lekarima i kada je došlo do epidemije kovida. To znaju i kolege iz VMA i svi ostali, koji su se uhvatili u koštac sa kovidom. Nisu se sklonili u stranu, već su pomogli u organizaciji kovid bolnica, počev od  higijene, ishrane, organizacije poseta i ostalog – rekao je ministar Stefanović.   

Zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Radivoje Anđelković podsetio je prisutne na istorijat vojne veterinarske službe i kao cilj za budućnost istakao tehničko i tehnološko osavremenjivanje kapaciteta.
 
- Pred nama su godine hibridnih rizika, izazova i pretnji. Kovid-19 je jedna takva hibridna pretnja koja razara svaku poru i aspekt postojanja savremenog društva. U veterinarskoj službi nikada nije bilo lako za rad, ali se uvek išlo napred. Zbog toga mi danas na probleme u radu ne gledamo kao prepreke koje nije moguće rešiti i koje će zaustaviti naš razvoj, već ih posmatramo kao izazove čije savlađivanje vodi napretku i dobrobiti naše otadžbine – istakao je pukovnik Anđelković.
 
Pojedincima i ustanovama koje su doprinele napretku veterinarske službe u vojsci, pukovnik Anđelković uručio je zahvalnice.

U ime Akademije veterinarske medicine Srpskog veterinarskog društva prisutnima se obratio i dr Zoran Rašić, rekavši da je za ispunjavanje visoko postavljenih ciljeva neophodno imati ljude obučene i u svojim profesijama i u vojnim veštinama, koji će biti u stanju da na ispravan način, donose pravilne i pravovremene odluke.
 
- Zaduženi i obavezani slavom naših uvaženih kolega i junaka u prethodnih 170 godina, imamo obavezu da i dalje daleko gledamo u prošlost, da bismo što dalje i bolje videli i predvideli budućnost – poručio je dr Rašić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.11.2021
mp4 (162,65 MB)
Svečanost