Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2021.

Састанак министара Стефановића и Акара у Анкари



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Турској, састао се данас у Анкари са министром националне одбране Републике Турске Хулуси Акаром. Двојица министара разговарала су о сарадњи двеју земаља у области одбране и могућностима њеног даљег унапређења, посебно у војно-војном и војноекономском сегменту.

Стефановић и Акар су се током разговора сагласили да изузетно добри односи двојице председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана представљају велики потенцијал и основ за даљи развој сарадње два министарства.

Министар Стефановић је, подсећајући да је Турска један од најважнијих спољнотрговинских партнера наше земље и да континуирано расте прилив директних турских инвестиција у Србију, изразио опредељење наше земље за остваривање интензивније војне сарадње, посебно у војноекономском и војно-војном сегменту.

Он је истакао да је учешће у заједничким војним вежбама одлична прилика за размену искустава и знања две војске и као пример навео предстојећу заједничку падобранску обуку специјалних јединица у Турској, али и изразио очекивање да ће припадници Турских оружаних снага узети активније учешће у вежбама које организује Војска Србије.

Министар Акар се захвалио Стефановићу на посети Турској, истичући да управо овакви разговори доприносе изналажењу модалитета сарадње који су од интереса за оба народа. Он је оценио и да су односи наших земаља важни како за стабилност целог региона, тако и за његов економски и свеукупни развој. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.10.2021
mp4 (119,9 MB)
Састанак