Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2021.

Председник Вучић предводио церемонију Дана сећања на жртве у Другом светском ратуПредседник Републике Србије Александар Вучић предводио је данас у  спомен - парку "Крагујевачки октобар" у Шумарицама церемонију обележавања Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату и 80 година од масовног стрељања цивила у Крагујевцу. Церемонији је присуствовао потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић.

После молебана и помена страдалима, који је служио епископ шумадијски Јован са свештенством, председник Вучић положио је венац код споменика "V3", подигнутом на месту где су 21. октобра 1941. године немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре крагујевачке гимназије.

У знак сећања на страдање невиних цивила у Крагујевцу одржан је и традиционални "Велики школски час“ на коме је изведена поема "Црни дан" Душка Радовића. Реч је о првој поеми наменски написаној за ту манифестацију, а која је изведена 1971. године.

Масовно стрељање цивила у Крагујевцу сматра се једним од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату, а стрељање је вршено 19, 20. и 21. октобра. Музеј „21. октобар“ располаже подацима о 2.796 стрељаних цивила од којих је било око 300 младића и деце узраста од 12 до 20 година, а међу њима били су и ученици Прве и Друге гимназије и Учитељске школе, као и младићи који су радили у Војнотехничком заводу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.10.2021
mp4 (122,11 MB)
Велики школски час