Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2021.

Обука резервног састава у јединицама Војске СрбијеУ јединицама Копнене војске и Команде за обуку реализује се вишедневна обука лица из резервног састава Војске Србије за различите војноевиденционе специјалности.
 
Скоро 300 резервиста пешадијских, артиљеријских и логистичких специјалности оспособљавају се за квалитетно и самостално извршавање наменских задатака у оквиру својих родова и служби.
 
У јединицама Копнене војске лица из резервног састава се обучавају за борбену употребу самоходних вишецевних лансера ракета 128мм М-77 „огањ“ и увежбавају тактичке радње и поступке у оквиру послуге овог модернизованог артиљеријског система.
 
Истовремено, у јединицама Команде за обуку реализује се обука резервног састава логистичких специјалности, који своја знања обнављају кроз практичан рад на пословима из домена логистике, превасходно на реконзервацији и оправци моторних возила, медицинском збрињавању и припреми хране.
 
Осим оспособљавања логистичког кадра, реализује се и обука резервног старешинског састава једне бригаде и три пешадијска батаљона, током које се увежбава штабни рад у процесу доношења одлука за организовање и извођење војних операција.   
 
Ова планска обука, пре свега има за циљ да лица из резервног састава обнове знања која су стекла током одслужења војног рока, али и да се упознају са савременим начелима употребе јединица и обуче за рад са средствима која се сада налазе у наоружању Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА