Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2021.

Састанак министра Стефановића и министарке Танер



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са савезном министарком одбране Републике Аустрије Клаудијом Танер, која борави у првој званичној посети Србији. Министар Стефановић се овом приликом захвалио Аустрији на подршци коју пружа Србији на путу евроинтеграција.  
 
Разговорима делегација двеју министарстава претходио је свечани дочек на платоу испред Старог Генералштаба, уз почасни строј Гарде Војске Србије и интонирање химни двеју држава. Након састанка, министар Стефановић се захвалио аустријској колегиници на одлуци да посети Србију у сложеним околностима епидемије ковида-19 и других изазова у читавој Европи.
 
– Драго ми је да имамо прилику да вам узвратимо гостопримство, које је наша делегација имала када смо у септембру посетили Аустрију. Ова посета долази у тренутку када је Европска комисија завршила свој извештај о напретку Србије, који наша земља оцењује као један од најпозитивнијих последњих година, а Аустрија је једна од земаља чланица Европске уније која снажно подржава Србију на њеном европском путу. Желим и овом приликом да вам се захвалим на таквој врсти подршке, јер Србија жели, као свој најзначајнији спољнополитички циљ, да оствари чланство у ЕУ. И то не само симболично, већ у смислу достизање стандарда и вредности – рекао је министар Стефановић.
 
Он је истакао и да је на том путу важна и сарадња наших двеју земаља у области безбедности и подсетио да је прошлог месеца потписан и Споразум о војној сарадњи између две владе.
 
- Осим унапређења сарадње у области војног образовања и војног здравства, данас смо разговарали и о обуци наших специјалних јединица у условима планинског ратовања, у чему Аустрија има изузетно искуство, као и наставку сарадње у области АБХО-а. Сматрамо да нам Аустрија може помоћи да наш центар у Крушевцу досегне још већи ниво, а разматрали смо и могућности заједничког учешћа у мировним мисијама УН и ЕУ, јер поверење и пријатељство које постоји између наша два министарства одбране и две војске гарантује да би та мисија била веома успешна – оценио је Стефановић.

Министар Стефановић је истакао и да је за Србију питање регионалне стабилности веома важно.
 
– Захвални смо Аустрији која се труди да допринесе изградњи партнерства и у овом региону и у целој Европи. Ми смо данас разговарали о изазовима са којима се Србија сусреће, па чак и о темама на које наше две државе немају идентичне погледе, попут питања Косова и Метохије. Упознао сам  министарку Танер са актуелном ситуацијом у нашој јужној покрајини и изнео став Србије да сматрамо да су преговори веома важни, да су мир и стабилност апсолутно важни и да желимо да наставимо разговоре зарад сигурности нашег народа, који је угрожен – рекао је министар, додајући да Србија инсистира на поштовању Бриселског споразума, чији је гарант управо Европска унија.
 
Он се захвалио Аустрији и на стабилном контингенту у оквиру КФОР-а, који је како је истакао значајан за српски народ, јер је присуство КФОР-а на Косову и Метохији једини гарант стабилности и безбедности.

Двоје министара данас је разговарало и могућности враћања обавезног служења војног рока у Србији и о искуствима Аустрије, у којој оно постоји.
 
– Искуства које Аустрија има у овом домену могу бити веома корисна уколико се Србија одлучи да поново врати служење редовног војног рока. То ће бити тема и наших будућих разговора. Још једном, хвала госпођи Танер на снажној подршци Републици Србији и наравно Министарству одбране, хвала што сте дошли и Ви и Ваша делегација први пут у Србију и надам се да ћемо у наредним месецима и годинама имати једну озбиљну, плодотворну и успешну сарадњу између два министарства и две државе – рекао је министар Стефановић.

Савезна министарка одбране Републике Аустрије Клаудија Танер захвалила сe министру Стефановићу на гостопримству и разговорима које су водили. Она је подсетила да су у септембру, приликом његове посете Аустрији, вођени разговори о стабилности региона и ЕУ, као и билатералној сарадњи наших двеју земаља.
 
– Земље Западног Балкана имају за Аустрију, не само привредни значај, већ и своју велику безбедносну и спољно-политичку улогу. Без држава Западног Балкана Европска унија, на жалост, није целовита и потпуна – оценила је министарка Танер.
 
Она је истакла да ће зато Аустрија и даље подржавати и Србију и остале државе Западног Балкана у процесу прикључења ЕУ. Танер је истакла да су она и министар Стефановић данас анализирали битне теме за наше две државе.
 
– Хтела бих превасходно да истакнем добру сарадњу оружаних снага Републике Аустрије и Републике Србије, нарочито бих истакла сарадњу у погледу обука из области АБХО. Данас смо договорили да аустријски војници наставе своју обуку у Србији, а понудила сам министру Стефановићу и учешће припадника Војске Србије на међународним вежбама наших АБХО јединица у Корнојборгу – истакла је Танер.
 
Како је истакла, сарадња у области војног здравства такође је била важна тема разговора.
 
– Чињеница је да ће се изазови у Европи мењати, а наше оружане снаге, не само да морају проћи модернизацију, већ морају бити и оспособљене за брзо реаговање. Задатке који нам предстоје, а који су сложени и комплексни Аустрија неће моћи сама да решава, управо због тога је врло битно да са својим европским партнерима, као и са Србијом, водимо интензивне разговоре како бисмо заједничким снагама могли да одговоримо свим изазовима 21. века – рекла је савезна министарка одбране Аустрије, захваливши се министру Стефановићу на садржајним разговорима у Београду.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.10.2021
mp4 (164,4 MB)
Свечани дочек
20.10.2021
mp4 (277,46 MB)
Обраћање министра Стефановића
20.10.2021
mp4 (150,36 MB)
Обраћање министарке Танер