Министарство одбране Републике Србије
 
12.10.2021.

Председник Вучић отворио 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2021“



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у присуству потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, отворио је данас 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2021“.

Председник Вучић, обраћајући се високим званицама из земље и иностранства, изразио је задовољство због прилике да пожели добродошлицу на Међународни сајам наоружања „ПАРТНЕР 2021“.


– За почетак бих желео да честитам и Београдском сајму и Југоимпорт СДПР-у и Министарству одбране на организацији овог сајма и, рекао бих, ове изванредне промоције нашег знања и памети наше одбрамбене индустрије. Србија данас промовише мултилатерализам. Наши дипломатски напори, верујем, да су препознати у целом свету у покушају да промовишемо мир и стабилност и ми смо данас и јуче домаћини чак 117 делегација из целог света док истовремено организујемо један од најзначајнијих сајмова наоружања, у овом делу Европе и најзначајнији – рекао је председник Вучић.

Он истакао да нас је историја неретко учила лекције које нисмо дуго памтили.

– Али ми се чини да их данас препознајемо нешто боље и нешто више у односу на неке периоде из прошлости. Говорећи о историјској улози нашег народа и сам оснивач Несврстаних Џавахарлал Нехру је рекао да је из нашег искуства много тога научио, а наш основни циљ и наша кључна политика је да буде мир и стабилност. Једна народна мудрост каже - нема пута ка миру, мир је пут – нагласио је председник Републике.

Вучић је подсетио да је српска држава, кроз фазе свог постојања, била позната по одбрамбеној индустрији.

– Многе би зачудила чињеница да овде постоје производи фабрика које су старе више од 165 година посебно сам срећан што је овогодишњи сајам највећи и што показује највише новитета у десетогодишњој историји овог сајма наоружања. Успели смо да војску и војну индустрију у претходних неколико година ставимо онај пиједестал народног поверења које им, не само због историјских заслуга, свакако припада. Овде су представљени истраживачки развојни, опитни и ремонтни капацитети Министарства одбране и наше одбрамбене индустрије, приказани су највиши домети фабрика из Групације одбрамбене индустрије Србије, Југоимпорта и дела наших научно-истраживачких институција чији је задатак опремање и оспособљавање наше војске – рекао је председник.

Према његовим речима, када говоримо о миру и стабилности, у свету интереса нема милостиње је за слабе. У свету интереса постоји поштовање за оне који су снажни.

– Зато је важно да развијамо нашу одбрамбену индустрију да би смо могли управо да чувамо мир и стабилност, да не бисмо морали да будемо понижавани, да не бисмо морали да будемо угрожавани – подвукао је Вучић.

Председник је оценио да је тешко супротставити се великим силама у промоцији наоружања и војне опреме.

– Важно је да и по том питању градимо свој пут, да изаберемо оне области наоружања у којима можемо да се такмичимо са најбољима. У свему не можемо, али сам сигуран да посвећеношћу великим радом можемо, не само да сачувамо своје место на тржишту света, већ и да пронађемо нове партнере и да цена наших производа буде конкурентна и боља од цена које промовишу велике земље и велики системи – рекао је председник Вучић.

Он је оценио да људи не примећују, осим онога што купимо у иностранству, шта је све урађено у претходном периоду за нашу земљу у смислу отварања нових фабрика и нових производа одбрамбене индустрије. Истакао је возило „лазар 3“ и подсетио да до пре годину дана ни претходне верзије тог возила нису биле у Војсци Србије

– Данас је све то део наше армије, имамо их све више, производимо их све више, до „великог милоша“, „малог милоша“, наоружаних и 12,7 митраљезима, не само 7,62 милиметра, наоружаних „осама“... Много тога се мења и идемо у корак са светом – нагласио је Вучић.

Он је истакао значај чињенице да су многи министри одбране и начелници генералштабова страних земаља дошли на сајам „ПАРТНЕР“ и захвалио им на томе изразивши наду да ће имати шта да виде и да ће за разумну цену добити добар и поуздан производ.

– Проблема, наравно, увек има и нема их мало, али смо издржали најтежи период, прошли кроз најтежи период и уверен сам да ћемо умети да и из тих проблема изађемо још снажнији, још јачи, и да нас догодине чека још већи број новитета. На крају, желим вам успешну реализацију планираних активности, желим свим излагачима, желим и приватним излагачима, не само ономе што спада у државни комплекс, дакле, заједно држава и приватни сектор морају да раде и у сфери наменске индустрије и у сфери одбрамбене индустрије, а вама поштовани гости из иностранства, драги наши пријатељи који долазите из различитих земаља, од Алжира до Анголе, дакле, желим да се осећате овде у Београду као код своје куће, ово је ваш други дом. Добро дошли и долазите нам чешће! Хвала најлепше! Живела Србија! – рекао је председник Вучић на крају говора којим је свечано отворен 10. Међународни сајам наоружања „ПАРТНЕР 2021“.

После отварања сајма, председник Вучић је заједно са министром Стефановићем и генералом Мојсиловићем обишао изложбену поставку у Хали 1 и Хали 4 Београдског сајма.


Посебну пажњу привукло је ново борбено возило пешадије „Лазански“ са даљински управљивом борбеном станицом 57 милиметара које је добило име по легендарном војном новинару, аналитичару и публицисти Мирославу Лазанском.

Помоћних министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић представио је председнику Вучићу најновија средства из развоја српске одбрамбене индустрије, између осталог: тешку пушку 20x110 милиметара „шарац 99“, систем беспилотне летелице пројектила „гавран145“, најновије верзије самоходне хаубице Нора Б-52 и оклопног возила „милош“ те противоклопни ракетни систем 3. генерације „НОВА“ великог домета.

Председник Републике, министар одбране и начелник Генералштаба такође су посетили и штандове домаћих излагача из приватног сектора као и страних компанија које су одлучиле да на сајму представе своја достигнућа.

Након обиласка сајма, председник Вучић се обратио представницима медија нагласивши да је веома срећан због оног што је имао прилику да види на сајму „ПАРТНЕР“.



– Најпре, срећан сам што смо привукли велики број гостију из иностранства, много делегација које су учествовале у Комеморативној седници, односно обележавању 60 година Несврстаних, али и могли сте овде од излагача да видите да имамо чак 25 предузећа из Руске Федерације, да имамо највеће кинеске компаније, да имамо најзначајније западне компаније, представнике и Француске и Италије и европска предузећа, дакле, Сједињених Држава и то показује колико расте значај сајама наоружања у Београду. Истовремено задовољан сам оним што ради Министарство одбране, Војска Србије , наше посебне институције, наше научне институције, са  „Југоимпортом СДПР“, дакле, са новитетима које имамо, јер ми морамо да идемо у корак са светом – рекао је Вучић додавши да у предвиђањима понекад успевамо да будемо и испред.

Он је рекао да ове године имамо највише новитета из домаће наменске индустрије и додао да верује да ћемо, у наредном периоду, нашу наменску индустрију и даље моћи да унапређујемо .

– Могли сте да видите и наше борбена возила која излазе из Прибоја из „ФАП-а“ и захвалност тих људи, али много добрих возила из „Заставе ТЕРВО“ и много тога што крагујевачких и производа од Трстеника, Чачка, Ужица, и многих других места, Земуна, Лучана... И оно што је занимљиво, први пут смо из иностранства добили више понуда. Људи хоће да купе нашу фабрику у Лучанима, али у овом тренутку нисмо заинтересовани за продају и нећемо бити у наредном периоду – изјавио је Вучић.

 Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је рекао да је веома задовољан радом министра одбране Небојше Стефановића.

– Министар Стефановић, као министар одбране, веома добро ради свој посао. Никакав проблем нисам видео и никакву неозбиљност, неодговорност у свему овоме што смо у претходних дана, недеља и месеци радили. Ја сам случајно и врховни командант оружаних снага Републике Србије па чак и по том питању могу да судим и немам никакав проблем. То шта имам или немам да кажем Небојши Стефановићу рекао сам пре годину дана и што се мене тиче то сам тада завршио – нагласио је председник Вучић.

На овогодишњем „ПАРТНЕРУ“ своје производе и услуге представља укупно 132 излагача из Србије и 16 страних земаља – Аустрије, Босне и Херцеговине, Кине, Канаде, Данске, Финске, Француске, Немачке, Хрватске, Италије, Русије, Словеније, Шведске, Швајцарске, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава.

Међународни сајам „ПАРТНЕР 2021“ трајаће до 14. октобра када ће бити отворени дан за све заинтересоване посетиоце који желе да се упознају са најновијим достигнућима српске одбрамбене индустрије, али оним што се нуди на светском тржишту наоружања и војне опреме.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.10.2021
mp4 (142,85 MB)
Обилазак
12.10.2021
mp4 (587,94 MB)
Обраћање председника Вучића
12.10.2021
mp4 (235,81 MB)
Изјава председника Вучића