Министарство одбране Републике Србије
 
08.10.2021.

Завршено Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране



Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране завршено је свечаношћу у Дому Гарде на Топчидеру, у оквиру које су државни секретар у Министарству одбране Републике Србије Александар Живковић и државни секретар за војну индустрију Министарства националне одбране Републике Анголе генерал Афонсо Карлош Нето потписали Записник о завршетку заседања.

Обраћајући се присутнима државни секретар Живковић је истакао да су делегације министарстава одбране Србије и Анголе разговарале о развоју односа између две земље на пољу војнотехничке, војно-војне, војнобразовне и војномедицинске сарадње те да је заседање окончано изузетно успешно.

Живковић је рекао и да су током претходна четири дана наши пријатељи и партнери из Анголе имали прилику да посете компаније „Јомил”, “Влатацом”, ГП „Планум“ и  „ЈП Југоимпорт“, што је оценио као добру шансу да се сагледају обим и капацитети пословања тих предузећа, као и потенцијали за успостављање сарадње са српском одбрамбеном индустријом. Такође, државни секретар Живковић нагласио је да ће досадашња постигнућа партнерства између министарстава одбране Србије и Анголе, као и заједнички пројекти у будућности, допринети развоју свеукупних билатералних односа између две земље.

Генерал Афонсо Карлош Нето истакао је да потписани документи представљају смернице које ће водити ка извршењу договорених пројеката и додао да ће приоритет имати активности у области војног образовања, односно школовање и обука кадрова Војске Анголе на Универзитету одбране и у Војнотехничком институту Министарства одбране Републике Србије. Посете српским фирмама и остварене контакте генерел Нето је оценио као веома значајне за Анголу, посебно када је у питању област војне индустрије, ремонт постојеће технике и стварање нових производних капацитета те земље.

На крају излагања генерал Нето је захвалио на указаном гостопримству и пријатељству, поручивши да је делегација Анголе веома задовољна свиме што је постигнуто од 4. октобра до данас, колико је трајало Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.10.2021
mp4 (49,52 MB)
Видео