Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.10.2021.

Završeno Peto zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane



Peto zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane završeno je svečanošću u Domu Garde na Topčideru, u okviru koje su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Aleksandar Živković i državni sekretar za vojnu industriju Ministarstva nacionalne odbrane Republike Angole general Afonso Karloš Neto potpisali Zapisnik o završetku zasedanja.

Obraćajući se prisutnima državni sekretar Živković je istakao da su delegacije ministarstava odbrane Srbije i Angole razgovarale o razvoju odnosa između dve zemlje na polju vojnotehničke, vojno-vojne, vojnobrazovne i vojnomedicinske saradnje te da je zasedanje okončano izuzetno uspešno.

Živković je rekao i da su tokom prethodna četiri dana naši prijatelji i partneri iz Angole imali priliku da posete kompanije „Jomil”, “Vlatacom”, GP „Planum“ i  „JP Jugoimport“, što je ocenio kao dobru šansu da se sagledaju obim i kapaciteti poslovanja tih preduzeća, kao i potencijali za uspostavljanje saradnje sa srpskom odbrambenom industrijom. Takođe, državni sekretar Živković naglasio je da će dosadašnja postignuća partnerstva između ministarstava odbrane Srbije i Angole, kao i zajednički projekti u budućnosti, doprineti razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa između dve zemlje.

General Afonso Karloš Neto istakao je da potpisani dokumenti predstavljaju smernice koje će voditi ka izvršenju dogovorenih projekata i dodao da će prioritet imati aktivnosti u oblasti vojnog obrazovanja, odnosno školovanje i obuka kadrova Vojske Angole na Univerzitetu odbrane i u Vojnotehničkom institutu Ministarstva odbrane Republike Srbije. Posete srpskim firmama i ostvarene kontakte generel Neto je ocenio kao veoma značajne za Angolu, posebno kada je u pitanju oblast vojne industrije, remont postojeće tehnike i stvaranje novih proizvodnih kapaciteta te zemlje.

Na kraju izlaganja general Neto je zahvalio na ukazanom gostoprimstvu i prijateljstvu, poručivši da je delegacija Angole veoma zadovoljna svime što je postignuto od 4. oktobra do danas, koliko je trajalo Peto zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.10.2021
mp4 (49,52 MB)
Video