Министарство одбране Републике Србије
 
05.10.2021.

Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране



Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране почело је данас у Дому Гарде на Топчидеру.
 
Отварајући скуп, копредседник српског дела Заједничког комитета државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић истакао је да Републику Србију и Републику Анголу везују историјске везе и односи дуги више од 46 година, као и да обе земље поштују и негују традиционално пријатељство из доба бивше СФРЈ и чланства у Покрету несврстаних.
 
- Република Србија је увек била на страни Анголе у њеној борби за независност и у нашој земљи гајимо велике симпатије према Републици Анголи и анголском народу – нагласио је државни секретар Живковић.
 
Према његовим речима, за Министарство одбране Републике Србије ова посета је од изузетног значаја.
 
- Захвални смо анголској страни на конзистентној подршци, која је изражена са највишег државног нивоа, у вези са најзначајнијим међународним питањима, а посебно по питању непризнавања једнострано проглашене независности такозваног Косова и подршци очувања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије – поручио је државни секретар Живковић.
 
Говорећи о сарадњи у области одбране, он је истакао да између Србије и Анголе у том домену постоји узлазни тренд и најразвијенији је облик билатералне сарадње.
 
- Традиционално пријатељски односи наших народа и држава представљају одличну основу за даљи наставак и унапређење војноекономске и војнообразовне сарадње, али и развој војно-војне и војномедицинске сарадње, као и других облика сарадње од заједничког интереса – нагласио је државни секретар Живковић.

Осврнувши се на рад Заједничког комитета у претходном периоду, државни секретар Живковић је оценио да је то тело значајно допринело развоју и унапређењу одбрамбене сарадње између две земље и два министарства.
 
- Циљ Петог заседања је даље унапређење и продубљивање стратешког партнерства, идентификација области сарадње од заједничког интереса, решавање проблема који ограничавају и оптерећују квалитет сарадње, као и свеобухватна припрема за потписивање Плана билатералне војне сарадње на наредном заседању у Луанди – указао је државни секретар Живковић, изражавајући уверење да ће заседање иницирати конструктивне дискусије и квалитетне и рационалне предлоге, који ће бити добра основа за даље унапређење и конкретизацију сарадње у наведеним областима.
 
Делегацију Министарства националне одбране Анголе предводио је државни секретар за војну индустрију генерал Афонсо Карлош Нето, а на заседању су учествовали и представници предузећа и Привредне коморе Србије.
 
Генерал Афонсо Карлош Нето истакао је да Ангола веома цени пријатељске односе са нашом земљом и да памти и у срцу носи подршку коју је Југославија пружила Анголи у борби за проглашење независности. С тим у вези, генерал Нето наглашава да ће Ангола увек подржавати политику коју води руководство Србије у борби за очување територијалног интегритета.
 
Генерал Нето је рекао да због пандемије вируса корона није било услова да се испуне планови са Четвртог заседања Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране, одржаног 2018. године у Анголи, али да је сада тренутак да се поново размисли о оквирима сарадње између две земље, пројектима и програмима који су од обостраног интереса. Он се посебно осврнуо на развој сарадње у области војне индустрије и војног образовања, јер сматра да би то отворилo врата и за ширу привредну сарадњу две земље.
 
 У оквиру Петог заседања, на састанцима надлежних поткомитета, тежишно је разматрано школовање припадника Министарства националне одбране Републике Анголе на Универзитету одбране, наставак сарадње у оквиру заједничког медицинског ангажовања са Анголом и Националном гардом Охаја, учешће на медицинским конференцијама и курсевима из области различитих специјалности, као и размена искуства у борби против ковид-19.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.10.2021
mp4 (60,28 MB)
Заседање