Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.10.2021.

Peto zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane



Peto zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane počelo je danas u Domu Garde na Topčideru.
 
Otvarajući skup, kopredsednik srpskog dela Zajedničkog komiteta državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković istakao je da Republiku Srbiju i Republiku Angolu vezuju istorijske veze i odnosi dugi više od 46 godina, kao i da obe zemlje poštuju i neguju tradicionalno prijateljstvo iz doba bivše SFRJ i članstva u Pokretu nesvrstanih.
 
- Republika Srbija je uvek bila na strani Angole u njenoj borbi za nezavisnost i u našoj zemlji gajimo velike simpatije prema Republici Angoli i angolskom narodu – naglasio je državni sekretar Živković.
 
Prema njegovim rečima, za Ministarstvo odbrane Republike Srbije ova poseta je od izuzetnog značaja.
 
- Zahvalni smo angolskoj strani na konzistentnoj podršci, koja je izražena sa najvišeg državnog nivoa, u vezi sa najznačajnijim međunarodnim pitanjima, a posebno po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova i podršci očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije – poručio je državni sekretar Živković.
 
Govoreći o saradnji u oblasti odbrane, on je istakao da između Srbije i Angole u tom domenu postoji uzlazni trend i najrazvijeniji je oblik bilateralne saradnje.
 
- Tradicionalno prijateljski odnosi naših naroda i država predstavljaju odličnu osnovu za dalji nastavak i unapređenje vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje, ali i razvoj vojno-vojne i vojnomedicinske saradnje, kao i drugih oblika saradnje od zajedničkog interesa – naglasio je državni sekretar Živković.

Osvrnuvši se na rad Zajedničkog komiteta u prethodnom periodu, državni sekretar Živković je ocenio da je to telo značajno doprinelo razvoju i unapređenju odbrambene saradnje između dve zemlje i dva ministarstva.
 
- Cilj Petog zasedanja je dalje unapređenje i produbljivanje strateškog partnerstva, identifikacija oblasti saradnje od zajedničkog interesa, rešavanje problema koji ograničavaju i opterećuju kvalitet saradnje, kao i sveobuhvatna priprema za potpisivanje Plana bilateralne vojne saradnje na narednom zasedanju u Luandi – ukazao je državni sekretar Živković, izražavajući uverenje da će zasedanje inicirati konstruktivne diskusije i kvalitetne i racionalne predloge, koji će biti dobra osnova za dalje unapređenje i konkretizaciju saradnje u navedenim oblastima.
 
Delegaciju Ministarstva nacionalne odbrane Angole predvodio je državni sekretar za vojnu industriju general Afonso Karloš Neto, a na zasedanju su učestvovali i predstavnici preduzeća i Privredne komore Srbije.
 
General Afonso Karloš Neto istakao je da Angola veoma ceni prijateljske odnose sa našom zemljom i da pamti i u srcu nosi podršku koju je Jugoslavija pružila Angoli u borbi za proglašenje nezavisnosti. S tim u vezi, general Neto naglašava da će Angola uvek podržavati politiku koju vodi rukovodstvo Srbije u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta.
 
General Neto je rekao da zbog pandemije virusa korona nije bilo uslova da se ispune planovi sa Četvrtog zasedanja Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane, održanog 2018. godine u Angoli, ali da je sada trenutak da se ponovo razmisli o okvirima saradnje između dve zemlje, projektima i programima koji su od obostranog interesa. On se posebno osvrnuo na razvoj saradnje u oblasti vojne industrije i vojnog obrazovanja, jer smatra da bi to otvorilo vrata i za širu privrednu saradnju dve zemlje.
 
 U okviru Petog zasedanja, na sastancima nadležnih potkomiteta, težišno je razmatrano školovanje pripadnika Ministarstva nacionalne odbrane Republike Angole na Univerzitetu odbrane, nastavak saradnje u okviru zajedničkog medicinskog angažovanja sa Angolom i Nacionalnom gardom Ohaja, učešće na medicinskim konferencijama i kursevima iz oblasti različitih specijalnosti, kao i razmena iskustva u borbi protiv kovid-19.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.10.2021
mp4 (60,28 MB)
Zasedanje