Министарство одбране Републике Србије
 
29.09.2021.

Министар Стефановић разговарао са начелником Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са начелником Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније адмиралом Теодором Естебаном Лопезом Калдероном о могућностима унапређења сарадње наших двеју земаља у области одбране.

На почетку састанка, министар Стефановић изразио је захвалност наше земље за принципијелан и конзистентан став Шпаније у вези са непризнавањем такозваног Косова и уједно нагласио да Република Србија наставља да снажно подржава територијални интегритет Краљевине Шпаније.

Адмирал Калдерон је, указујући на важност међусобне подршке у заштити суверенитета и поштовања принципа међународног права, поновио принципијелан став Краљевине Шпаније о непризнавању такозваног Косова и захвалио се на подршци Србије територијалном интегритету Краљевине Шпаније.

Подсећајући на веома добре и пријатељске односе наших двеју земаља, министар Стефановић изразио је задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране и указао на могућности за њено квалитативно унапређење.

Он је нагласио да круну сарадње представља досадашње заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у УН мисији UNIFIL у Либану. Стефановић је истакао опредељење за наставак активности у војно-војној сарадњи, са тежиштем на размени искустава и учешћу у мултинационалним операцијама, сарадњи у области АБХО и сарадњи специјалних јединица, као и у војноекономској и војнотехничкој сарадњи.

Говорећи о могућностима за унапређење сарадње, адмирал Калдерон је истакао изузетни професионализам припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама. Он је пренео опредељење за наставак заједничког ангажовања у овим операцијама, као и за интензивирање војно-војне и војноекономске сарадње наших двеју земаља.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније адмирал Калдерон борави у званичној посети Републици Србији на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.09.2021
mp4 (60,34 MB)
Састанак