Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.09.2021.

Ministar Stefanović razgovarao sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije admiralom Teodorom Estebanom Lopezom Kalderonom o mogućnostima unapređenja saradnje naših dveju zemalja u oblasti odbrane.

Na početku sastanka, ministar Stefanović izrazio je zahvalnost naše zemlje za principijelan i konzistentan stav Španije u vezi sa nepriznavanjem takozvanog Kosova i ujedno naglasio da Republika Srbija nastavlja da snažno podržava teritorijalni integritet Kraljevine Španije.

Admiral Kalderon je, ukazujući na važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ponovio principijelan stav Kraljevine Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova i zahvalio se na podršci Srbije teritorijalnom integritetu Kraljevine Španije.

Podsećajući na veoma dobre i prijateljske odnose naših dveju zemalja, ministar Stefanović izrazio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i ukazao na mogućnosti za njeno kvalitativno unapređenje.

On je naglasio da krunu saradnje predstavlja dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u UN misiji UNIFIL u Libanu. Stefanović je istakao opredeljenje za nastavak aktivnosti u vojno-vojnoj saradnji, sa težištem na razmeni iskustava i učešću u multinacionalnim operacijama, saradnji u oblasti ABHO i saradnji specijalnih jedinica, kao i u vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj saradnji.

Govoreći o mogućnostima za unapređenje saradnje, admiral Kalderon je istakao izuzetni profesionalizam pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. On je preneo opredeljenje za nastavak zajedničkog angažovanja u ovim operacijama, kao i za intenziviranje vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje naših dveju zemalja.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Španije admiral Kalderon boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.09.2021
mp4 (60,34 MB)
Sastanak