Министарство одбране Републике Србије
 
26.09.2021.

Стефановић: Наш народ нико неће угрожавати, нити ће нам неко говорити где ћемо у централној Србији да користимо своје снаге



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас део снага Војске Србије које се налазе у стању повишене борбене готовости, а које су задејствоване у оквиру тактичких група у гарнизону Рашка, војној бази „Рудница“ и на правцу ка административном прелазу Јариње.

Да подсетимо, након провокација које су уследиле од стране јединица Росу, које се већ седам дана налазе на северу КиМ, председник Србије Александар Вучић наредио је подизање борбене готовости за део јединица Војске Србије и МУП- а.

- Морају се зауставити тензије које већ седми дан изазивају специјалне јединице из Приштине са циљем да унесу страх међу српски народ на северу Косова и Метохије. Није лако разговарати са онима који не поштују ниједан међународни договор и изазивају дестабилизацију. Јака Војска Србије гарант је да неће бити никаквог новог погрома Срба, нити акција попут “Олује" и "Бљеска". Ми желимо мир и стабилност, али наш народ нико неће угрожавати, нити ће нам неко говорити где ћемо у централној Србији да користимо своје снаге, војску и полицију. То је суверена одлукa Србије. Брисел данима ћути на безумље и безакоње које се дешава на северу КиМ, а онда шаље позиве на деескалацију за обе стране, када се појаве хеликоптери и авиони на небу Србије. Нема никаквог простора за стављање некакве лажне једнакости између Београда и Приштине. Деескалацију треба да траже од привремених приштинских органа и то пре свега хитно повлачење специјалних јединица такозване косовске полиције са севера – поручио је министар Стефановић на Јарињу, по завршетку обиласка.

У посети нашим снагама, поред министра одбране и начелника Генералштаба, били су и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко и изасланик одбране генерал-мајор Александар Зинченко како би се лично уверили у актуелну ситуацију.

- На жалост, већ седам дана траје потпуно кршење и Бриселског споразума и Резолуције 1244, али и договора који Република Србија има са КФОР-ом. Специјалне јединице такозване косовске полиције налазе се на северу Косова и Метохије и предузимају активности којима уносе узнемирење и прете стабилности, не само Републике Србије, већ и читавог региона. Такво понашање није случајно и ми не мислимо да је проузроковано било каквим бенигним поводом, нити да су суштински у питању регистарске таблице. Ми хоћемо да разговарамо, јер нама је циљ да се заштите мир и стабилност, али хоћемо и да се заштите животи Срба и њихова безбедност на Косову и Метохији – рекао је Стефановић. 

Он је оценио да је реч о делу шире кампање која се већ годинама спроводи и којом приштинска страна покушава да доведе или до исељавања Срба са Косова и Метохије или до неког екстремнијег решења.

- На деескалацију пре свега треба да позивају привремене приштинске органе, јер они једини и уносе нестабилност. Они треба хитно да повуку специјалне јединице и врате ствари на пређашњу ситуацију, каква је била дан пре него што су изазвали овакву врсту узнемирења и тензије у читавом региону. Тек онда можемо да седнемо и да разговарамо о даљим потезима – указао је министар Стефановић.

Министар одбране истиче да је Србија решена да пред свим међународним институцијама говори о дешавањима на Косову и Метохији и приштинском непоштовању међународних прописа.

- Наше Тужилаштво ће у наредним данима размотрити да ли постоји основ за покретање поступака против оних припадника Росу који су чинили различите врсте кривичних дела у претходним данима над Србима у нашој јужној покрајини. Пред свим међународним институцијама говорићемо шта се дешава на Косову и Метохији и због чега се не поштују међународни прописи, нити Резолуција Уједињених нација, нити Бриселски споразум. Већ осам година нема поштовања споразума на који се Приштина обавезала и то уз гаранције Европске уније. Нема поштовања Бриселског споразума, нема формирања Заједнице српских општина, а онда се приводе и малтретирају Срби, цепају билборди на којима људи напишу "Добро дошли у Заједницу српских општина" – истиче министар Стефановић, указујући на бесмисао хапшења Срба који само траже испуњавање нечега на шта су се пред Европском унијом у преговорима обавезале две стране.
Министар Стефановић је захвалио амбасадору Руске Федерције Боцан-Харченку и руском изасланику одбране генерал-мајору Зинченку, што су се упознали са ситуацијом на административној линији и северу КиМ.

- Србија у потпуности поштује све међународне споразуме. Ми се налазимо у оквирима својих права, али смо веома забринути за безбедност и на северу Косова и Метохије, али и у читавом региону. Хоћемо да упознамо наше пријатеље, који чврсто подржавају територијални интегритет и суверенитет Републике Србије, са тим шта ми предузимамо и због чега је свеукупна ситуација јако опасна – истакао је министар Стефановић.

Како каже, разговори са Приштином су немогући уколико се ситуација не врати на претходно стање, док простора за стављање лажне једнакости између Београда и Приштине у позивима на деескалацију нема.

- Нити смо неког ухапсили, нити смо ушли на север, нити звецкали оружјем на Косову и Метохији, нисмо предузели нити један корак којим бисмо подигли тензију. У међувремену на северу тече акција Приштине која једино за циљ има подизање тензија и претње српском народу. И то мора да се заустави – подвукао је министар Стефановић.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко потврдио је подршку Русије ставу Београда и изразио забринутост званичне Москве. Он је подсетио на став председника Вучића и закључке који су донети на седници Савета за националну безбедност у којима се предлаже начин којим би се ситуација вратила на пут тражења компромиса и нормализације односа између Београда и Приштине.

- Наравно, одговорност за новонасталу, веома опасну ситуацију за ширу регију је на привременим институцијама у Приштини. Ово је потпуно јасно. Нагомилане снаге, кршење свих постојећих споразума, неиспуњавање споразума који су били потписани раније, провокације, претње на терену Србима који живе на Косову и Метохији. И што се тиче бриселског дијалога између Београда и Приштине уопште нема ни једног знака, нити жеље за компромисом и наставком дијалога. То показује веома опасну линију Приштине, притисак на Србе да они изађу, да се склоне од родних домова. Ово је усмерено на етнички чисто Косово – рекао је Боцан-Харченко.

Амбасадор Русије је став западних партнера назвао „чудним“ и „штетним“ нагласивши да затварају очи пред ситуацијом која је веома опасна, иако, како је рекао – свако разуме ко је крив и где је разлог оваквих провокација.

- Ми сада видимо не оне старе двоструке аршине, већ вишеструке аршине и истовремене позиве Приштини која је крива за ситуацију и Београду који испуњава све своје обавезе и не прави ни једну провокацију – истакао је амбасадор и додао да се у веома суздржано понашање Србије уверио приликом обиласка на терену.

Амбасадор Боцан-Харченко је  додао да се министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров сада налази у Њујорку и изразио убеђење да ће Русија, као стална чланица Савета безбедности,  на почетку предстојећег заседања Генералне скупштине Уједињених нација искористити могућност и положај у циљу смиривања ситуације и изналажења решења.



 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.09.2021
mp4 (127,34 MB)
Обилазак
26.09.2021
Изјава министра Стефановића
26.09.2021
mp4 (406,13 MB)
Изјава амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка