Министарство одбране Републике Србије
 
17.09.2021.

Полагање војничке заклетвеУ касарнама Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу данас су одржане свечаности на којима су војничку заклетву положили војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2021“, кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА, слушаоци Курса за резервне официре, ученици Средње стручне војне школе и лица из резервног састава која нису служила војни рок са оружјем.

Изговарајући текст заклетве пред заставом Републике Србије, 737 младића и девојка обавезало се да ће чувати и бранити независност, сувереност и територијалну целовитост Републике Србије.
 
Свечаности у Ваљеву присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, који је честитао положену заклетву и изразио задовољство што је систем одбране богатији за више од 700 младих људи спремних да бране своју отадџбину, суграђане и највише вредности нашег друштва.
 
У обраћању младићима и девојкама који су данас положили заклетву, начелник Генералштаба је нагласио да се улажу велики напори за додатно унапређење статуса и стандарда свих припадника Војске Србије.
 
Говорећи о значају снажне војске за стабилност у држави и напредак целокупног друштва, генерал Мојсиловић је рекао да Војска Србије свакодневно јача своје способности како би остала снага и фактор на који се мора рачунати.

- Република Србија се данас суочава са сложеним односима у сфери националне, регионалне и глобалне безбедности, који захтевају висок ниво способности система одбране и снага безбедности за одговор на све изазове, ризике и претње по националну безбедност. У светлу тих изазова, ми, припадници Војске Србије, опремамо се, обучавамо и непрестано унапређујемо нашу оспособљеност како бисмо одвратили потенцијалне агресоре и грађанима Републике Србије омогућили да безбедни и у миру граде своју будућност. За то имамо јасну и неподељену подршку врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића, као и Владе Републике Србије, захваљујући којој се последњих година Војска Србије убрзано опрема и јача своје способности за реализацију додељених мисија и задатака – истакао је генерал Мојсиловић.
 
- Идемо путем који су трасирали наши славни преци и претходници, решени и непоколебљиви да јачамо способности Војске Србије и извршимо сваки задатак који пред нас постави наша отадзбина, наша Србија – закључио је генерал Мојсиловић.

Полагању заклетве у Лесковцу присуствовао је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, а у Сомбору командант Команде за обуку бригадни генерал Жељко Петровић.
 
У свом родном граду Сомбору, заклетву је положио и кадет Војне академије Растко Остојић, који поручује да су он и његова породица срећни због данашње свечаности и због тога што је наставио војничку традицију.
 
- Војну академију сам уписао пре свега због породичне традиције. Имао сам узор код куће, мог оца. На Војној академији је висок степен образовања. Онима који немају афинитета према Војној академији и не жели да се целог живота тиме баве, топло бих препоручио одслужење војног рока, јер сматрам да свако треба да прође војничку обуку – рекао је кадет Остојић.

Да Војна академија својим студентима може да пружи много, сматра и кадеткиња Андреа Бркља из Сокоца у Републици Српској.
 
- Сам војни позив је најчаснији позив који постоји. То је професија којој се дивим. Војна академија има репутацију као једна од најбољих и врхунских образовних установа у Србији. После Војне академије настављам да радим као официр Војске Србије – истиче Бркља.
 
Међу војницима на добровољном служењу војног рока заклетву је положила Љубина Којић из Свилеуве, која истиче да су услови у војсци добри.

- Задовољна сам свим условима у војсци, мензом у ресторану, надређенима, обуком. Надам се да ћу по завршетку војног рока засновати радни однос у војсци – рекла је Којићева.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.09.2021
mp4 (142,03 MB)
Полагање заклетве у Ваљеву
17.09.2021
mp4 (180,64 MB)
Полагање заклетве у Сомбору
17.09.2021
mp4 (40,71 MB)
Изјава кадета Растка Остојића
17.09.2021
mp4 (42,67 MB)
Изјава кадета Андреје Бркље